Brexit: Fødevarekaos venter

Deadline for Storbritanniens udtrædelse af EU nærmer sig, og det kan give store udfordringer for danske fødevarevirksomheder.

Forbered jer på worst case«.

Branchedirektør hos Dansk Industri, Fødevarer, Leif Nielsen, er klar i mælet, når han skal forklare situationen lige nu, hvor den britiske premierminister Theresa May er tvunget til at udskyde en ellers planlagt afstemning om en exit-aftale.

Brexit har fra start givet anledning til stor usikkerhed for bl.a. danske virksomheder, der eksporterer til Storbritannien, og udskydelsen af afstemningen giver kun endu mere usikkerhed.

Igen i tvivl

»Hvis den afstemning var gået i gennem, havde vi vidst mere om, hvordan exit-processen og forhandlingerne om handelsvilkår ville forløbe. Men nu er vi igen meget i tvivl om, hvad der kommer til at ske. Derfor råder vi også til, at danske fødevarevirksomheder forbereder sig på store administrative udfordringer, når deadline for udmeldelsen nærmer sig. Så virksomhederne bør forberede sig på worst case«, siger han.

På den korte bane er det især forsendelse af varer, der kan blive forsinket pga. administrativt bøvl, når Storbritannien ikke længere er en del af EU.

»Bare én manglende råvare i logistikkæden kan forsinke hele produktionen, hvis den ikke kan nå frem pga. administrative problemer. Derfor råder vi til, at man undersøger, om virksomheden kan få alle de varer, der er brug for, selvom det skulle ende i et brexit uden en aftale«, siger han.

Deadline nærmer sig

Leif Nielsen vil p.t. helst ikke forholde sig til den endelig udgang og dets konsekvenser.

»Lige nu giver det simpelthen ikke mening, fordi der er så stor usikkerhed. Tiden tikker, og jeg frygter, at beslutningen bliver trukket til så tæt på deadline, at der kan opstå panik og administrativt kaos«.

Til Ritzau sagde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) tirsdag, at 60.000 danskere direkte eller indirekte er beskætiget med eksport til Storbritannien.

»I Danmark er det især fødevarebranchen, som eksporterer til Storbritannien, som er særlig følsom over for et hårdt brexit«, siger ministeren.

Faktaboks

Brexit

  • Premierminister Theresa May havde forhandlet en skilsmisseaftale på plads med EU.
  • Den aftale forkastede parlamentet mandag, og derfor valgte May at udskyde en afstemning om aftalen.
  • Det lyder fra EU, at aftalen ikke vil blive genforhandlet.
  • Theresa May rejste mandag rundt for at holde møder om situationen med bl.a. Tyskland og Holland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle