Claas klar med egen CVT-transmission

Ny mekanik krydret med simpel teknik ligger bag Claas’ nye trinløse transmission til Arion-serien, der fremover kommer i Cmatic-variant.

»Vores nye EQ200 transmission er en enorm milepæl. Vi har arbejdet på at udvikle tranmission i seks år, og nu er den her.«

Sådan lød det, da Thomas Lorf, adm. direktør hos Claas Industrietechnik, stolt løftede sløret for Claas’ første, egenudviklede trinløse transmission på et pressemøde hos fabrikken i Paderborn. Her skal Claas fremover producere en CVT-transmission, der først og fremmest er tiltænkt Arion 500/600-serien, som spænder fra 140 til 185 hestekræfter (maks. effekt).

Transmissionen fungerer på samme vis som de øvrige trinløse transmissioner på markedet. Men selve sammensætningen af transmissionen er anderledes, hvilket blandt andet betyder, at transmissionen selv skifter op og ned mellem de to gearområder - og at skiftet i øvrigt sker uden tab i trækkraften, og uden at det i det hele taget bemærkes overhovedet.

Enkelt skift af områdegear

Selve transmissionen er på sin vis enkel med en mekanisk og hydraulisk del: Den har et dobbelt planetgearsæt, to oliemotorer/pumper og en flerpladet kobling til at skifte mellem høj og lav.

Columbusægget er, at skiftet mellem høj og lav sker, når akslerne med koblingen kører med præcis samme hastighed, hvilket betyder, at det er umuligt at mærke skiftet.

»Skiftet sker mekanisk ved cirka 20-23 kilometer i timen. Her løber akslerne helt automatisk lige stærkt på grund af kræfterne i transmissionen,« forklarer Thomas Spiering, projektansvarlig for EQ200.

Transmissionen er overvejende hydraulisk, når den starter, mens den ved omkring 23 kilometer i timen er mekanisk. Når skiftet til andet gearområde sker, overfører transmissionen igen en større del af kræfterne via hydrostat-enheden, mens den ved topfart igen kører mekanisk.

Velkendt betjening af nye Arions

Med den nye transmission vil Arion 500/500-serien fremover kunne fås i en Cmatic-udgave. I kabinen er der dog intet nyt, da det fortsat er armlænet, fra Cebis-modellerne, som går igen. Blot med den forskel at transmissionen betjenes lidt anderledes og i øvrigt helt på samme vis som den store Axion 900-serie.

Klik ind på www.landbrugsavisen.dk og se en video der viser virkemåden i EQ200.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle