Rejsen fra lokal til global

Opkøb og forædling har givet gode afregningspriser hos DLF.

Hvorfor forædler I lige græs?

»Vi er født med at handle med græsfrø for vores ejere – danske frøavlere. Det er det, vi er sat i verden til, så man kan bedre spørge, hvorfor vi har koblet lucerne, kløver, sukkerroer og spinat med mere på? Vi har valgt de nicher, som de største frøvirksomheder i verden ikke er førende på. De tager sig af korn, raps, majs, soja osv. Så er vi store på de mindre afgrøder«.

Hvor store er DLF med globale øjne?

»Vi er verdens syvendestørste frøvirksomhed. De største er selskaber som Bayer og andre fine selskaber, som er langt større end os. Vi er til gengæld verdens største græsforædler, og er langt større end vores nærmeste konkurrenter«.

Hvordan har DLF udviklet sig siden din start?

»I 1988-1990 samlede en række danske frøfirmaer sig i DLF, og forædlingen af græsser blev hen ad vejen ejet af DLF. Siden er der satset voldsomt på forædling, så frøavlerne selv tager gevinsten hjem. Før opformerede man især frø for udenlandske firmaer. Inden da var vi en lokal spiller, så blev vi en europæisk og nu en global spiller på markedet. Især med vores opkøb af newzealandske PGG Wrightson Seeds«.

Hvorfor købte I dem?

»Det opkøb placerer os godt på verdenskortet. De dækker græs og kløver på den sydlige halvkugle, hvor vi var stærkest på den nordlige halvkugle. De er med til at give os en størrelse, så vi kan investere mere i ny teknologi inden for forædlingen, og jo større man er, des mere viden har man om det samlede marked. Det er nemmere at undgå balancere udbud og efterspørgsel«.

Har danske landmænd råd til den slags investeringer?

»Vi har nogle fantastiske ejere, som har givet mulighed for, at vi udviklede DLF. De har haft tillid til os, og det har også lønnet sig, for det har givet frøavlerne større afkast«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle