Verdens største svineproducent blev for to år siden hårdt presset af høje foderpriser. Denne gang undgår de katastrofen.
Majsprisen er på sit højeste i to år. Og andre fodermidler er også steget betydeligt i pris på Chicago-børsen i de seneste måneder.
Det burde vække bekymring hos verdens største svineproducent, Smithfield Foods, der for to år siden begyndte en serie med seks underskudsgivende kvartalregnskaber i træk. De høje foderpriser pressede dengang selskabet hårdt. Men denne gang undgår Smithfield dog at betale de dagsaktuelle priser til den samlede produktion af 18-19 mio. slagtesvin.
Selskabet har låst foderpriserne, inden de for alvor begyndte at stige, meddeler ledelsen i en konferencesamtale med analytikere i New York.
Ifølge Dow Jones Newswire er foderpriserne låst frem til marts 2011.
Smithfield fik et overskud på 64 mio. dollar svarende til 340 mio. kr. i seneste kvartal.
Ifølge Dow Jones forventer analytikere, at selskabet øger omsætningen med ti pct. til godt 12 mia. dollar - cirka 63 mia. kr. for hele 2011.
Stop for klonede dyr i EU
EU-kommissionen har foreslået et midlertidigt stop for kloning af husdyr til fødevareproduktion for de næste fem år. Samtidig vil kommissionen også suspendere markedsføring af fødevarer fra kloner.
»Den meddelelse, vi har vedtaget i dag, imødekommer opfordringer fra Europa-Parlamentet og EU-landene til at iværksætte en særlig EU-politik om dette følsomme emne. Efter min mening er det midlertidige stop en realistisk og praktisk gennemførlig løsning, der tager fat på de aktuelle velfærdsspørgsmål,« siger sundhedskommissær John Dalli.
Gælder kun fødevarer
Han understregede ved samme lejlighed, at forbuddet ikke gælder kloning til andre formål end fødevarer, for eksempel til forskning, bevarelse af truede arter eller anvendelse af dyr til lægemiddelproduktion. EU vil også etablere et sporingssystem til importen af blandt andet sæd og embryoner af kloner.
I EU er import, handel og anvendelse af produkter fra kloner for øjeblikket omfattet af generel EU-lovgivning.
Danmark er det eneste EU-land, der har indført et nationalt forbud mod anvendelse af kloning af dyr til kommercielle formål, mens nogle lande uden for EU allerede anvender kloning til at producere avlsdyr.
Dårlig russisk majshøst
Det er ikke kun hvedehøsten, som er hårdt ramt i Rusland i år. Ifølge det russiske nyhedsbureau, SovEcon, er også majshøsten så dårlig, at det bliver nødvendigt at øge importen, for at landets behov kan dækkes. Rusland regner med et samlet udbytte på mindre end tre mio. ton majs i år, sammenlignet med lige knap fire millioner ton sidste år. I 2008 høstede landet 6.680.