Axzon-chef: God ide at producere svin tæt på markedet (korrigeret)

Tom Axelgaard siger, at der er grænser for, hvor mange svin der kan produceres i Danmark - og mener derfor at det er en god ide at udvide produktionen i udlandet.

Danmark er ikke det bedste sted, hvis man vil producere fødevarer bæredygtigt. Det mener Tom Axelgaard, der er medejer og direktør for Axzon,

Tom Axelgaard valgte tidligt at teste mulighederne for at drive landbrug i udlandet, da han for næsten 25 år siden sammen med en gruppe danske landmænd købte et tidligere statskollektiv i Polen.

Derfra er tingene bare vokset og vokset.

1 mia. i omsætning

I dag står Axzon bag fødevareproduktion i både Polen, Ukraine og Rusland i en størrelsesorden, så omsætningen i første halvår 2017 kom meget tæt på én mia. kr. Produktionen omfatter 30.000 hektar, 42.000 årssøer med fuld slagtesvineproduktion og eget slagteri.

»Det giver rigtig god mening at have landbrugsproduktionen dér, hvor markedet er,« siger Tom Axelgaard. Samtidig sætter han spørgsmålstegn ved, om det er logisk, at Danmark har en svineproduktion, hvor 85 procent eksporteres.

»Jeg har meget stor respekt for danske svineproducenter, og det er meget inspirerende resultater, der er opnået inden for effektivitet, dyrevelfærd og medicinforbrug. Men produktionen er en høj belastning for en lille enklave, som Danmark er, set med globale øjne,« siger han.

Desuden er der den store ulempe i Danmark, at politikerne, efter Tom Axelgaards opfattelse, har alt for stor indflydelse på fødevareproduktionen, og han er stærk modstander af, at økologi og ekstensivt landbrug promoveres og fremelskes af mange partier.

»På den måde kan vi slet ikke producere de fødevarer, verden har brug for, og hvis mere produktion kommer på friland, kan vi slet ikke styre sygdomme og CO2-udledning,« mener han.

»Jeg efterlyser, at flere danske landmænd kigger mod udlandet og ser mulighederne for mere albuerum og en mere bæredygtig produktion - såvel økonomisk, klimamæssigt og ressourcemæssigt. For Axzon er det eksempelvis en klar fordel at producere i lande, hvor der er et stort kornoverskud,« siger Tom Axelgaard.

Debat på mandag

Tom Axelgaard kan opleves i debat med adm. direktør Karen Hækkerup, Landbrug & Fødevarer, ved et arrangement hos Sagro i Esbjerg mandag 25. september. Emnet for debatten er ’Fødevareproduktion i Danmark eller udlandet’.

Korrigeret 23. september kl. 12.01: Artiklen havde før overskriften: "Axzon-chef: Svin bør ikke produceres Danmark". Denne overskrift var der dog ikke dækning for. Tom Axelgaard mener, at der er en god balance i Danmark, men at det giver god mening at udvide produktionen tæt på markedet. Samtidig siger han, at en dansk svineproduktion - med knowhow og avlsgener - er forudsætningen for et velfungerende Axzon.

Faktaboks

Mød Tom Axelgaard

  • Mandag 25. september mødes Tom Axelgaard, Axzon, og adm. direktør Karen Hækkerup, L&F, ved et debatmøde med emnet ’Fødevareproduktion i Danmark eller udlandet’. 
  • Mødet foregår hos Sagro, John Tranums Vej 25, 6705 Esbjerg Ø kl. 19.00. Alle er velkomne. 
  • Tilmelding er nødvendig på tlf. 80 80 20 40.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle