Axzon: Ikke flere svin, men et slagteri

Slagteri i Ukraine skal gøre Axzon klar til at producere specialkød, når markedet er modent.

Aktielandbruget Axzon tager nu en ’slapper’, når det gælder antallet af svin.

Efter at have fordoblet produktionen i Polen, Ukraine og Rusland fra cirka 600.000 til 1,3 mio. svin siden 2010, er der i år kun planer om at bygge nye stalde, i det omfang det er nødvendigt, for at kunne følge med til at opfede en stigende produktion af smågrise.

»Vi har ingen konkrete planer om at bygge flere sostalde. Men vi har rundet 31 solgte smågrise pr. årso og øger hele tiden effektiviteten. Det har tvunget os til at sælge ud af smågrisene, fordi vi ikke selv har haft staldkapacitet til at fede dem op.«

»Derfor bygger vi nu lidt slagtesvinestalde for at leve op til vores grundlæggende strategi om at have full-line svineproduktion,« siger adm. direktør Tom Axelgaard, Axzon A/S.

Endnu mere full-line

Til gengæld har Axzon andre store planer på tegnebrædtet. Det er planer, der gør selskabet en tand mere full-line i forhold til at producere færdige fødevarer til forbrugerne.

»Til efteråret begynder vi at projektere et slagteri i Ukraine,« siger Tom Axelgaard.

»Vi skal gøre os klar til at producere specialvarer til de ukrainske forbrugere. Markedet er endnu for jomfrueligt til at sælge specialvarer i Ukraine, men det er på vej, og vi følger det nøje. Målet er, at vi skal være 100 procent klar, når markedet er modent,« siger Tom Axelgaard.

Slagteriet skal bygges i provinsen Ivano-Frankivsk i det vestlige Ukraine cirka 100 km fra den polske grænse. Den placering er valgt, fordi det er midt mellem Axzons foreløbig syv svinefarme i Ukraine.

Det første spadestik til det nye slagteri tages i foråret 2018, og det ventes klar til at modtage slagtesvin i begyndelsen af 2019.

»Vi snakker om en investering på omkring 50 mio. kr. Kapaciteten på slagteriet bliver på 180 svin i timen. Med to-holdsdrift svarer det til knap én halv mio. svin om året,« siger Tom Axelgaaard.

En af fordelene ved at have eget slagteri er, at der kommer endnu mere styr på processen med at producere fra jord til bord i hele koncernen.

Forskellige produkter

»Vi dyrker selv 70 procent af kornet og sojaen til vores foder, og vi producerer selv alt vores svinefoder. Svineproduktionen har vi længe selv haft kontrol med. Nu får vi også fuld kontrol over slagteprocessen.«

»Samtidig indretter vi slagteriet, så vi både kan slagte vores svin med mere intramuskulært fedt samt vores gmo-fri, antibiotikafri og konventionelle svin på slagteriet. Det er vigtigt, fordi det også er vores strategi at sprede produktionen på forskellige produkter, alt efter hvad forbrugerne efterspørger,« siger Tom Axelgaard.

Axzon landede sidste år en omsætning på 1,4 mia. kr. og fik et resultat efter skat på 95 mio. kr.

Faktaboks

Fakta om Axzon

  • 1994: Axzon begynder at producere svin i Polen i selskabet Poldanor
  • 2004: Axzon begynder at producere svin i Ukraine i selskabet Danosha 2014: Axzon køber to danskejede svinefarme i Rusland
  • Axzon producerer 1,3 mio. svin om året
  • Axzon slagter 600.000 svin på eget slagteri i Polen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle