Banebrydende teknologi omdanner sukkerroers spildevand til dyr kemi

Danske forskere har fundet en metode til at lave spildevand fra de danske sukkerfabrikker om til dyrt kemikalie, der bruges til blandt andet maling, kosmetik og sko. De danske sukkerroefabrikker kan derfor se frem til stor indtjening.

Da forskere fra DTU Miljø undersøgte de danske sukkerroefabrikkers spildevand fandt de et højt indhold af kulhydrat i vandet.

Forskernes oprindelige idé var at fjerne CO2 fra biogas og lave det til metan til brændsel, men da der også kunne laves en fermenteringsproces, der bandt CO2 med sukker i spildevandet, skabte de en såkaldt ravsyre, som er meget eftertragtet af industrier hele verden over.

Det skriver DR.

Ravsyre bruges til blandt andet maling, nylon, kosmetik, sko, bilinteriør og en masse andet. Men lige nu er det kun Canada og USA, der kan fremstille det, og derfor er prisen på ravsyren meget høj og fyldt med fossile brændsler i processen. De tager også to en halv gange så meget for det som DTU Miljø kan producere det til.

"Jeg har lige hørt fra vores samarbejdspartnere, at vi kan sælge ligeså meget som vi kan fremstille. Næste skridt er at lave det i storskala", siger Irini Angelidaki, der fik øjnene op for den nye teknologi.

De danske sukkerfabrikker i henholdsvis Nakskov og Nykøbing ser det også som en spændende vare til de globale kunder.

"Det klart meget interessant. Vi kan sælge ravsyren væsentligt under markedsprisen. Biogassen kan vi lave i en bedre kvalitet, der også giver en højere pris, siger John Jensen senior group advisor i Nordzucker, som ejer de danske sukkerfabrikker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle