Bekymrede landmænd blev ikke beroliget

Konsekvenserne af vandområdeplanerne blev værre, end landmænd havde frygtet.

At dømme efter snakken blandt landmænd på et lodsejermøde i Odder mandag har IFROs rapport om konsekvensen af vandområdeplanerne ikke beroliget dem. Tværtimod. At de fra 2027 skal tage hver anden mark ud af drift er betydeligt værre, end de havde troet.

»Det her skal gå væk,« sagde viceformand Lars Hvidtfeldt i sit indlæg på mødet.

Han pegede på, at Seges for længe siden har vurderet konsekvenserne for vandoplandet til Norsminde Fjord som meget voldsomme. Næsten hver anden mark skal ifølge rapporten tages ud af dyrkning fra 2027 og det vil koste 2.900 kr. pr. hektar i snit.

»I ministerierne har de svaret, at det var dommedagsprofetier, når vi sagde sådan noget. Nu kommer dokumentationen fra et anerkendt universitet, og jeg er stolt af at få bekræftet, at det, Seges har lavet, er rigtigt, selv om det er et trist budskab,« sagde han i sit indlæg.

Seniorrådgiver Jens Erik Ørum fra IFRO, der har været med til at lave rapporten, pegede på, at der skal laves minivådområder i tilknytning til 300-500 marker for at nå miljømålene i Norsmindeområdet i 2021.

»Det er meget, når man tænker på, at der kun er afsat penge til 130 i hele Danmark i 2018,« bemærkede han.

Landmænd hæftede sig i debatten ved, at det ikke lyder smart at lave en masse minivådområder, hvis man bagefter skal tage jorden ud af dyrkning!

Urealistiske mål

Søren Kolind Hvid fra Seges pegede på, at målene i Norsminde Fjord er lige så ambitiøse som for naturlige fjorde, også selv om vfjorden er reguleret af en sluse. I praksis kan man ikke forvente, at man kan nå samme miljømål i en modificeret fjord som i en naturlig fjord. Han efterlyste derfor grundige konsekvensanalyser af, hvad vandmiljøindsatsen betyder for både landbruget og samfundet.

Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, kritiserede, at miljømålene i Norsminde Fjord er baseret på en såkaldt metaanalyse.

»Sådan noget skrivebordsarbejde kan vi ikke bruge. Man skal ud og tage prøver og måske også ændre på, hvornår sluserne lukker, så vi får mere saltvand ind i fjorden,« sagde han.

Mødet var arrangeret af Landboforeningen Kronjylland, Landboforeningen Odder-Skanderborg og Østjysk Familielandbrug.

 

Faktaboks

De vigtigste virkemidler i IFRO-rapporten

  • De væsentligste virkemidler i 2021 er en normreduktion på 15 pct. samt minivådområder på 61 pct. højbundsareal tilsluttet vådområder på 15 pct. samt efter- og mellemafgrøder på hhv. 16 og 14 pct. af det dyrkede areal.
  • De væsentlige virkemidler i 2027 er udtagning af 48 pct. højbundsjord, 14 pct. normreduktion samt tilslutning af højbundsjord til hhv. minivådområder og vådområder på hhv. 26 og 16 pct. af det oprindeligt dyrkede areal i oplandet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle