Biogas fordoblet på fire år

Produktionen af biogas er eksploderet. De seneste år er nye kæmpeanlæg skudt op som paddehatte, og eksisterende har udvidet produktionen.

Produktion af biogas er en af de driftsgrene inden for landbruget med de stejleste vækstkurver. Siden 2012 - altså på bare fire år - er produktionen mere end fordoblet. Det vil sige, at den er steget fra godt 4 PJ i 2012 til over 9 PJ i 2016. PJ er den enhed, energien måles i, og 9 PJ svarer til 10 procent af det samlede danske naturgasforbrug.

Det viser tal fra Brancheforeningen for Biogas og Energistyrelsen.

Det ser også ud til, at udviklingen fortsætter. Energistyrelsen vurderer, at produktionen i 2020 vil nå over 14 PJ, og dermed er den mere end tredoblet siden 2012. Brancheforeningen for Biogas har på baggrund af tal fra Energistyrelsen vurderet, at biogasproduktionen i 2035 kan dække hele naturgasforbruget i Danmark. Det vil til den tid være 75 PJ årligt.

Den kraftige vækst skyldes dels, at nye store biogasfællesanlæg skyder op, og eksisterende har udvidet, dels, at gårdanlæg har fået en renæssance.

Siden 2012 er 8 nye fællesanlæg skudt op rundt omkring i landet, især i Jylland. Samtidig har gamle hæderkronede anlæg udvidet produktionen. De fem største anlæg i 2017 er Måbjerg, Sønderjysk Biogas, Linkogas og Nature Energys anlæg i Holsted samt på Midtfyn.

Energiforlig satte skub i

2012 er et vigtigt år, fordi der netop da blev indgået et energiforlig, som skulle fremme produktionen af biogas. Anlægstilskuddet og vigtigere endnu elprisen blev sat op, og der blev indført tilskud til opgraderet biogas til gasnettet.

»Det har selvfølgelig været afgørende for udviklingen,« siger Bruno Sander Nielsen, sekretariatsleder i Brancheforeningen for Biogas.

En del af det forbedrede tilskud reguleres i forhold til naturgasprisen. En anden del af tilskuddet er midlertidigt og vil være udfaset i 2020.

For at det ikke bliver alt for attraktivt, overvåger ministeriet, om der sker en overkompensation.

Fra kraftvarme til gasnet

Energiforliget skabte også mulighed for, at biogas kan opgraderes og sendes ud i naturgasnettet. Når biogassen renses for svovl og CO2, bliver brændværdien af biogas lige så høj som brændværdien af naturgas.

»Der er kæmpe potentiale ved at afsætte biogas til gasnettet, da biogassen derved kan afsættes langt fra produktionsstedet, og biogassen bliver til en lagerbar vedvarende energiform,« forklarer han.

Problemet med fjernvarme er bl.a., at det ikke er muligt at udnytte al varmen om sommeren, men biogasanlæggene skal jo producere hele året rundt.

Kan lagre strøm

I dag bliver den CO2, man fjerner ved opgradering af biogassen, sluppet ud i atmosfæren. På sigt vil man kunne omdanne den til metan, altså til biogas/naturgas. Man kan for eksempel nyttiggøre overskudsstrøm fra vindmøller eller solceller til at producere den brint, der skal bruges for at omdanne CO2 til metan (CH4)

»Det svarer til at lagre vindmøllestrøm, når der ikke er brug for den. Metan kan nemlig lagres i gasnettet,« siger Bruno Sander Nielsen.

En anden fordel er, at det kan bruges til mange forskellige formål. Det kan bruges til opvarmning af husstande, brændstof til biler, busser og lastbiler eller til el og fjernvarme på kraftvarmeværker, når der vel at mærke er brug for det.

Gavner miljø og klima

Ud over at bidrage til at gøre samfundet uafhængigt af fossil energi har afgasning af husdyrgødning og organiske rester fra husholdninger, industri og landbrug andre fordele. For eksempel bliver husdyrgødning til et bedre gødningsprodukt, fordi kvælstoffet lettere optages af planterne, når den afgasses i biogasanlæg. Samtidig reduceres udslippet af metan og lattergas fra gyllen.

»Biogas vil derfor bidrage til at opfylde de kommende EU-klimakrav,« siger Bruno Sander Nielsen.

Hvis biogassen anvendes til fortrængning af diesel i transportsektoren, er der oven i købet to fluer med ét smæk inden for det ikke-kvotebelagte område.

Faktaboks

Så meget fylder biogas

  • Der er 26 fællesanlæg og godt 60 gårdanlæg i Danmark.
  • I 2016 blev 15 procent af gyllen herhjemme afgassset i biogasanlæg.
  • 4,8 mio. ton gylle ender på biogasanlæg årligt, svarende til gylle fra 250.000 køer (men noget af det kommer fra endnu flere svin).
  • Biogasproduktionen svarer til 10 procent af naturgasforbruget herhjemme.

Fakta

  • Biogas reducerer udvaskningen med 2-4 kg N pr. DE og giver 5-8 kg N mere til rådighed pr. DE.
  • Biogas reducerer klimaeffekten af kvæggylle med 41 procent og af svinegylle med 25 procent.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle