Biolog: Naturen er ikke nyttig men alligevel værdifuld

Giv 20 procent af Danmark til naturen, foreslår Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet.

Naturen er ikke nødvendig for menneskets levestandard, men den er alligevel meget værdifuld for mennesket. Det mener Rasmus Ejrnæs, biolog på Aarhus Universitet, der debatterede natur på Naturmødet i Hirtshals torsdag. Han foreslår, at 20 procent af Danmarks 43.000 kvadratkilometer reserveres til natur.

»I dag er alle 43.000 kvadratkilometer menneskets og intet er naturens. Der er aldrig nogen, der har regnet på, hvad mennesket har brug for. Jeg mener, at hvis vi var lidt nøjsomme, kunne vi nøjes med 80 procent,« siger han.

Et slag på tasken kunne ifølge Ejrnæs være, at der var 10 procent til byer og veje, 10 procent til skov og 60 procent til landbrug. Dermed ville der være 20 procent som ikke var på menneskets præmisser, men til natur.

I dag er der ingen opgørelser af, hvor meget natur, der er. Morten Ejrnæs vurderer, at det kun er et par procent, og det er endda ofte ikke natur på naturens præmisser, men på menneskets.

Hvad skal vi så satse på?

»Det kommer an på, hvordan den ligger i landskabet. Det vil være en fordel, at den ligger samlet, så den ikke kommer i konflikt med andre interesser. Det kommer også an på, om der er 10, 100 eller 1.000 hektar,« siger han.

På 10 hektar vil det måske være relevant at en landmand passer naturen. På 100 hektar, kan man eksempelvis sætte nogle robuste kvægracer ud, som kun kræver lidt pasning. På 1.000 hektar må man forvente, at der lever dyr, som klarer sig selv. For eksempel heste, kvæg, elge, krondyr eller andet.

»Så må man acceptere, at der er hegn om, så de ikke render ud og bliver skudt, for der er ikke accept af store dyr i kulturlandskabet,« siger han og peger på, at hegnet skal være for naturens skyld.

Er naturen nødvendig?

»Det har ikke med levestandard eller afbetaling på realkredit, eller det vi bekymrer os om. Intet. Vi har nyttiggjort naturen, og det er gået godt. Landbrug, skovbrug og snart også havbrug. Natur handler om de aspekter, der ikke er nyttige, men alligevel værdifulde,« siger han

Hvordan er de så værdifulde?

»Det handler om, at du og jeg er i live, og det skal vi have en chance for at mærke. Når vi har fri, vil vi gerne ud og se natur, og jo vildere, det er, des bedre. Naturen har en dyb fascinationskraft, og det er ikke spor elitært. Folk strømmer til, der hvor der udlægges natur,« siger Rasmus Ejrnæs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle