Bornholmsk is mærker til højsæson

Masser af bornholmsk ismejerier har i disse sommermåneder gang i butikkerne. Hos Svaneke Ismejeri producerer de i øjeblikket 180 liter is om dagen.

På solskinsøen Bornholm er de kendt for deres lokale råvarer og produkter. Et af stederne der mærker til en travl højsæson er Svaneke Ismejeri.

"I går lavede jeg ca. 180 liter is. Lige nu er det højsæson, så vi laver is fra dag til dag med produktion fem-seks dage om ugen," fortæller mejerist og ansatte Heidi Poulsen.

Alt mælk og fløde kommer fra bornholmske jerseykvæg. Heidi Poulsen fortæller, at en opskrift på gode råvarer, som kan spores og konstant idéudvikling er med til at give bornholmsk is en anden smagsforskel. 

"Der er rigtig meget smagsforskel. Du kan selvfølgelig ikke smage, om jerseymælken kommer fra Bornholm eller andet sted, men det bliver lavet lokalt, og der er ikke tale om storproduktion," siger Heidi Poulsen.

"Vi skifter også tit varianterne ud, lige fra koldskål til mokka," uddyber hun.

Isen bliver primært solgt i caféen i Svaneke, dog har der været et par enkelte selskaber, caféer og restauranter, der har holdt arrangementer, som ismejeriet har leveret til. Kunderne spreder sig lige fra japanere, svenskere og til franskmænd.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle