Bygholm: Rod i uddannelsesplaner kan løses

Elever over hele landet risikerer at forlænge deres uddannelse på grund af nye regler. »Den udfordring skal vi løse,« lyder det fra forstanderen på Bygholm i en pressemeddelelse.

Det ville have passet landbrugselev Peter bedre, hvis skoleforløbene lå anderledes. Så ville han få et optimalt praktikforløb med to lange, sammenhængende perioder. Men Peter er, ligesom mange andre landbrugselever, endt i en kedelig situation, hvor han risikerer at forlænge sin uddannelse eller få et for langt restpraktikforløb, hvis ikke skolerne gør en indsats.

Grunden til, at der bliver rod i nogle elevers uddannelsesplaner er, at det i august 2015 blev muligt for eleverne at gennemføre grundforløbet på enten 20 eller 40 uger. Det giver nogle forskydninger, når eleverne er klar til at starte på hovedforløb. Det skriver Bygholm i en pressemeddelelse.

"Vi har fået en del henvendelser fra læremestre og elever, som risikerer enten for lange eller for korte praktikperioder, og det problem skal vi selvfølgelig gøre noget ved," mener forstander på Bygholm Landbrugsskole, Kaj Aage Højgaard.

Udfordring kan løses

Udfordringen med utakt i startterminerne, som rammer mange elever på 1.- og 2. hovedforløb, løser Bygholm nu ved at udbyde både 1. hovedforløb og 2. hovedforløb to gange årligt med startterminer i januar/ februar og i august. Det giver nemlig den fleksibilitet, der skal til for at løse problemet.

"Det gør vi for at sikre, at både elever og læremestre får størst mulig fleksibilitet i planlægningen af elevernes uddannelsesforløb," fortæller Kaj Aage Højgaard.

Uddannelsen til EUX-landmand må skolen dog fortsat kun starte en gang årligt; grundforløb og 1. hovedforløb til august og 2. hovedforløb til januar.

Skræddersyede forløb

I Bygholms Uddannelses- og karrierecenter mærker vejlederne også, at der er usikkerhed hos både elever og læremestre om, hvordan de bedst tilrettelægger uddannelsesforløbene, for ingen ønsker at skulle være afhængig af dispensationer eller blive tvunget til at forlænge uddannelsen.

"De bliver glade, når de hører, at det nu kan lade sig gøre at komme på skole to gange om året, hvis de vælger Bygholm. Det kan være svært for den enkelte elev eller landmand at have overblikket, men det kan skolens vejledere heldigvis hjælpe dem med. Og med opstart flere gange om året, kan vi skræddersy uddannelsesforløbene," fortæller Kaj Aage Højgaard. 

Derfor håber han, at endnu flere elever og læremestre tager kontakt til skolens vejledere, når de støder ind i udfordringer med at få planerne til at gå op.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle