Cheføkonom gav huskepiller til landmænd

Jens Schjerning, cheføkonom for Agrocura, tiltrak mange landmænd med sine konkrete råd på Nutrifair.

Der var fyldt op med landmænd, da cheføkonom Jens Schjerning, rådgivningsselskabet Agrocura, holdt oplæg på Nutrifair-messen i Fredericia i dag, onsdag.

Hvis de mødte op for at få konkrete råd, blev de ikke skuffede. Flere gange i løbet sit kompakte oplæg, der varede en halv time, løftede han fingeren og sagde: “Husk det.”

Han åbnede op med en helt aktuel anbefaling. Mange landmænd skal efter sommerferien omlægge lån, fordi afdragsfriheden ophører. Men hvad skal man så have i stedet. Det skal landmændene allerede nu, inden høsten, få på plads.

Ellers skal lånet opsiges, uden at landmanden har et alternativ klar. Derved er det bankrådgiverens plan, som ligger på bordet.

"Så er I i lommen på ham," sagde Jens Schjerning.

Jordpris skal ned

Oplæggets emne var jordprisen. Her havde cheføkonom flere vigtige pointer.

Jordprisen skal ned i 120.000 kr. pr. hektar på landsplan i forhold til de nuværende cirka 150.000 kr. pr. hektar, vurderede han endnu en gang for forsamlingen.

Omsætningen af jord er lav i Danmark - og skal op. Der er en høj gennemsnitsalder blandt danske landmænd, men jordomsætningen er lige så lav som i 1930'erne. Det er en af årsagerne til, at jordprisen skal ned, vurderer Jens Schjerning.

”Vi akkumulerer, akkumullerer og akkumuerer – der skal gå hul på det her på et tidspunkt,” sagde Jens Schjerning.

Værdiansæt ikke jord efter lav rente eller egne, gode resultater

Når landmænd skal ud at købe jord, skal de holde fast i en reel værdiansættelse ud fra nøgletal - og ikke betale ekstra.

"Hvordan værdiansætter vi jord? Det er ganske simpelt. Det er ud fra udbytte, tilskud og skat af det," sagde Jens Schjerning - samt forrentning og kapitalomkostninger.

Der er flere årsager til, at en landmand kan blive lokket til at betale ekstra for jorden.

”I skal ikke bruge den lave rente til at øge jeres køb,” lød den løftede pegefinger over for forsamlingen.

Landmænd skal heller ikke blive lokket til at betale ekstra, hvis de vurderer, at de kan sikre højere udbytter end den gennemsnitlige landmand.

"Hvis I ligger blandt de bedste, så er det jeres fordel – ikke sælgerens fordel," slog Jens Schjerning fast.

EU-støtten falder

Ved beregning af jordens pris, skal man også have for øje, at EU-støtten falder. EU's landbrugsstøtte skal genforhandles i løbet af de næste tre år - og danske landmænd skal have mindre - ingen ved hvor meget. Ved sandjord og kvægsandjord betyder det forholdsvis mere end ved lerjord, hvor udbytterne giver en større andel af indtægten.

"Vi tror på, at de her støtteordninger er her i al evighed. Det skal vi lige overveje," sagde Jens Schjerning.

Kort rente i flere år fremover

Også renten var Jens Schjerning inde på. Den forbliver kort i Europa i lang tid fremover, sagde han, mens han viste grafer over de aktuelle kortløbende renter i Europa.

Det er en lettelse for mange landmænd, vidste han godt.

"Der er jo ikke en millimeter plads i landbruget til at betale mere i rente," sagde Jens Schjerning.

Stigende renter kan være sundt

Men faktisk bør landmænd ikke være bekymrede for stigende renter - for de stiger kun, hvis samfundet bliver rigere - og dermed kan betale mere for varerne.

”I skal ikke være bange for, at renten stiger. Det vil kun være sundt,” sagde Jens Schjerning, mens han viste en graf, hvor man ser jordprisen stige sammen med rentens udvikling.

"Hvis der er en vedvarende rentestigning, så vil der være en vedvarerende jordprisstigning," sagde Jens Schjerning.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle