Da fem ton ulovligt sprøjtemiddel blev fundet i en europæisk havneby

De tyske myndigheder fandt i 2015 fem ton ulovlige pesticider - men de havde ikke kurs mod Danmark. Problemet med ulovlige pesticider er mindst i Danmark, vurderer EU-rapport.

For to år siden fandt de tyske myndigheder i Hamborg en last med fem ton thiamethoxam. Det er et aktivstof, som bruges i insekticider.

Værdien af lasten, der var fra Shanghai, var på godt fem millioner kroner. I Danmark er thiamethoxam i dag - indtil videre - ulovligt at benytte, fordi det mistænkes for bi-død. Midlet var ifølge myndighederne usikkert opbevaret i 25 kilosbeholdere.

De mange ton thiamethoxam havde dog ikke kurs mod Danmark. Det skulle til Ungarn, men blev fundet og destrueret, inden det nåede dets mål.

Eksemplet fremgår af en rapport fra EU's kontor for beskyttelse af intellektuelle rettigheder. Kontoret har lavet en rapport, der har fokus på de økonomiske konsekvenser for EU's plantebeskyttelsesindustri, når europæiske landmænd køber pesticider på det sorte marked.

Sort marked mindst i Danmark

På tværs af hele EU er 13,8 procent af markedet sort, vurderer EU-kontorets tre økonomer, som står bag rapporten. Men Danmark er det land, hvor ulovligt købte pesticider har mindst udbredelse, vurderer EU-kontoret.

Robert Racz, fra kemikoncernen BASF, er formand for Dansk Planteværn. Han vurderer, at de stærke organisationer i dansk landbrug har sikret kontrol og korrekt anvendelse af plantebeskyttelse.

"Jeg tror også, at det skyldes den danske struktur med Seges, rådgivere og distribution. De er meget aktive i forhold til anvendelsen af. Jeg vil også gerne tilføje, at jeg mener, at landmændenes mentalitet er vigtig. Den danske landmand tager ansvar," mener Robert Racz.

Fotoet med ulovlig last er fra rapporten. Artikel fortsættes herunder.

Fire procent af markedet i Danmark er sort, er estimatet i rapporten. Det er værd at bemærke, at det ikke nødvendigvis er ulovlige aktivstoffer. Det kan også være lovlige pesticider, men produceret af et firma uden rettigheder.

Risiko for miljø og udbytter

Robert Racz pointerer dog, at man aldrig kan være sikker på den vare, man får på det sorte marked.

"For det første ved du aldrig, hvad du får. Det kan godt være, at det er det rette aktivmiddel, men du ved ikke, om det er doseret korrekt. Så der kan være en risiko for miljøet, men også i forhold til udbyttet. Du kender ikke effekten," siger planteværnsformanden.

Planteværnsindustrien i EU taber cirka 10 milliarder kroner om året på grund af det sorte marked, vurderes det i EU-rapporten. Det svarer til 11.700 arbejdspladser. De største kemiproducerende lande er Tyskland og Frankrig. Der er 600 plantebeskyttelsesproducenter i EU.

Det sorte marked er størst i Grækenland, Italien og Tjekkiet, vurderer EU-kontoret. Det er generelt især i Syd- og Østeuropa, at økonomerne vurderer, der er problemer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle