Dalum-elever skal have jord under neglene i øko- havefælleskab

På Dalum Landbrugsskole anlægger de nyt øko-havefællesskab, der skal styrke viden i landbrug for både elever og lokale haveinteresserede.

Et nyt økologisk havefællesskab på Dalum Landbrugsskole i Korinth skal i samarbejde med Haver til Maver, 4H, Faaborg-Midtfyn Kommune og private have-lejere styrke dialogen med de lokale beboere, folkeskoler og foreninger om landbruget. Derfor har landbrugsskolen udlagt i alt tre hektar jord, som vil blive dyrket efter de økologiske principper med plads til både skolehaver for folkeskoleelever, elevhaver for landbrugsskolens egne elever og øko-haver for private, der kan leje sig ind.

»Samtidig ønsker vi at styrke fokus på planteproduktionen i vores egen undervisning. Vi skal have landbrugseleverne ud af traktoren og ned på jorden, så de kan se og mærke, hvad det er, der foregår under overfladen,« siger Henning Søholm, der er underviser på Dalum Landbrugsskole og initiativtager til skolehaverne.

Traditionelle landbrugsafgrøder som hvede, byg og raps kommer i år til at dele pladsen på de tre hektar med helt nye typer afgrøder som for eksempel kål og rodfrugter. De økologiske haver vil primært være for de lokale beboere, samtidig med at landbrugsskolens egne elever også har deres egen have. På den måde skaber det samlede havefællesskab en blanding af både elever og private.

»Hele idéen er, at vi på landbrugsskolen laver maskinearbejdet, sørger for bearbejdning af jorden, næringsstofforsyning, hvorefter havebrugerne får et lod på 36 m2 og overtager dyrkningen, når jorden er klar. På den måde slipper den moderne familie for det tunge arbejde med gødning etc.,« siger Henning Søholm.

Som en del af et årligt markskifte, har havebrugerne jordloderne frem til november, før der bliver foretaget en rotation af arealet, og havelodderne bliver anlagt på et nyt areal med nedpløjet kløvergræs. I første omgang ligger haverne kun i deres afdeling i Korinth, hvor de også har traktorer og andre maskiner. Ifølge Henning Søholm er der ikke nogen planer om at lave noget lignende i deres afdeling i Odense, men han håber, at det kommende fællesskab vil være med til at styrke og udvide elevernes viden på en mere praktisk måde, ved at de får mere jord mellem hænderne frem for teoretisk undervisning.

»Rigtig meget af vores undervisning handler om gps og gps-styring, så det praktiske håndelag er vi faktisk ved at glemme. Det at komme tæt på jorden og få en fornemmelse af, hvad f.eks. god jordstruktur er, giver dem et bedre, praktisk indblik. De får lov til at se deres frø og grøntsager vokse, og det er for mange rigtig spændende,« siger underviseren.

Det er ikke kun eleverne, der kan blive klogere. Henning Søholm håber, at når de inviterer de mange gæster ind i fællesskabet, bliver der skabt nogle nuancerede debatter og delt ny viden.

»Dialogen er i den grad i gang, og når folk udefra kommer og vil være en del af det, vil alene det at mødes med hinanden, skabe udvekslning af synspynkter inden for landbrug. På den måde kan man blive klogere på, hvordan det fungerer,« siger han.

Den 1. april holder havefællesskabet åben hus. Her udlejes de første 25 øko-haver til lokale brugere efter først til mølle princippet. Et havejordlod på 36 m2 inklusive 10 poser økologiske frø efter eget valg koster 360 kroner for en hel sæson. Havefællesskabet holder officiel åbning den 22. april 2017.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle