Danmark holder fast i staldpligt

Fødevarestyrelsen anser stadig fugleinfluenza som en risiko i Danmark.

I Tyskland er delstaten Mecklenburg-Vorpommern på vej til at opgive staldpligten for fjerkræ på grund af fugleinfluenzatruslen.

I Danmark holder Fødevarestyrelsen fast i, at høns mv. skal være under tag.

Den nuværende fugleinfluenza i EU er langt voldsommere end den sidste epidemi i 2005/2006. Indtil nu er syv millioner fugle aflivet – 10 gange flere end under sidste epidemi, påpeger styrelsen.

Risikoen for, at krisen udvikler sig, er stadig høj, vurderer styrelsen, som derfor fastholder, at hønsebesætninger skal holdes under tag og bag hegn.  Overdækningskravet kan for de mindre fjerkræhold gennemføres på helt basal vis ved at lægge en vandtæt pressening over en hønsegård.

"Høns har været under tag siden 14. november 2016. Og der er ikke noget, vi hellere vil end at afblæse krisen og slippe dem ud. Men epidemien er i gang, og vi skal forsøge at begrænse smitten. Derfor må hønseavlere, både private og erhverv, væbne sig med tålmodighed lidt endnu," siger kontorchef John Larsen, Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen vurderer løbende situationen med henblik på at give tilladelse til at sætte hønsene fri.

I Danmark er der foreløbig kun aflivet under 100 høns. Der er fundet 72 døde, vilde fugle med fugleinfluenza.

Danmark har den 22/2 generhvervet sin status som fugleinfluenzafrit land iht. OIE. Det betyder, at 3. landsmarkederne for import af fjerkræ og fjerkræprodukter kan åbne igen.

Der er stadig udbrud/fund i stort set alle EU-lande.

Erstatning for tab i Slesvig-Holsten

I Slesvig-Holsten får frilandsæggeproducenter erstatning for den mindre værdi, deres æg får, fordi de ikke kan sælges som frilandsæg.

I Danmark må branchen selv dække tabet.

"Som lovgivningen er skruet sammen er det ikke muligt for Fødevarestyrelsen at yde erstatning for de tab fjerkræavlere har i forbindelse med at deres høns skal holdes under tag og bag hegn på grund af fugleinfluenza-udbruddet. Der er da heller ikke tidligere ydet erstatning pga. staldpligt i Danmark," siger specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Thomas Lysgaard i et skriftligt svar til Landbrugsavisen.dk.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle