Danmarks største frilandsgartneri startede med et kinakål og en pose frø

Det var et kinakål, som hans kone havde købt, der startede Axel Månssons enorme frilandsgartneri.

Det var godt nok meget - det må der være muligheder i«, tænkte Axel Månsson, da hans daværende kone i 1983 havde købt et kinakål til 20 kroner.

»Hun havde også købt frø, og på posen så jeg, at de kunne sås helt frem til den 12. august. Der kan være 60.000 kinakål på en hektar jord, og så kunne jeg jo godt regne ud, at det ville være en god forretning«, fortæller Axel Månsson.

Mens naboerne rystede på hovedet, såede han en hektar med kinakål og solgte i alt 170 til 2,30 kroner stykket. Lige knapt de 1,2 millioner kroner, han havde regnet med.

»Jeg er en gambler. Det er det, der tricker mig«, lyder Axel Månssons beskrivelse af sig selv.

Og han giver ikke bare op, hvis noget ikke lykkes.

For eventyret med grøntsagerne tog alligevel form. Først med leverancer til Flensted, der lavede færdigskåret salat, men samtidig også med kinakål til bl.a. COOP.

»Det år solgte vi kinakål for 365.000 kroner dyrket på én hektar. Året efter dyrkede vi to hektar og solgte for 3.000 kroner mere. Så træerne voksede ikke ind i himlen«, griner Axel Månsson.

I dag dyrker hans selskab 1.000 hektar med grøntsager og flere hektar er på vej efter opkøbet af en gård for nylig. Månsson dyrker omkring 90 procent af alle Iceberg, der bliver spist i Danmark.

En stor del er økologiske. Andelen af økologiske grøntsager bliver øget i de kommende år, og målet er at blive 100 procent økologisk.

Dampmaskinen

Den økologiske produktion startede i 1998 med løg.

»Jeg troede jo ikke, vi kunne dyrke andet. Men det viste sig, at det kunne vi godt«, konstaterer Axel Månsson.

Det blev en dampmaskine til bekæmpelse af ukrudt, der kom til udgøre et tigerspring frem.

»Vi var i Frankrig for at købe en salatskærer. De ville frygtelig gerne sælge os en dampmaskine, og det endte med, at vi købte en dampmaskine af dem. Det blev en kæmpe forandring«.

Dampmaskinen sikrede højere kvalitet i kålen, bedre jord, større skæreprocent og havde sådan set kun én ulempe: Den brugte en masse brændstof. Fire dampmaskiner mere kom til.

»Og på et tidspunkt var vi oppe at bruge 10.000 liter olie om dagen. Det blev simpelthen for dyrt«, erkender Axel Månsson.

I dag er udviklingen af lugerobotter kommet så langt, at de har erstattet dampmaskinerne. En god løsning, selvom kvaliteten af grøntsagerne måske ville være bedre med dampmaskiner.

Nye opgaver til chefen

Det er mange år, siden Axel Månsson selv var med i driften.

»Jeg holdt op, da vi kom dertil, at det altid var det, jeg skulle lave, der blev for sent færdigt«, forklarer han.

I dag består hans opgaver af at arbejde med strategi, at bevare det brand, som Månsson er, og så er det næsten altid ham, der viser de mange besøgende rundt, som hvert år gæster Månsson.

Det handler også om at fastholde kursen.

»Vi skal være blandt de bedste i Europa, vi kommer til vokse, være 100 procent økologiske og selvforsynende med gødning«, ridser Axel Månsson nogle af målene op.

Gødningen skal bl.a. komme fra det biogasanlæg, som netop er startet. Fordelen er, at det leverer hygiejniseret gødning, som eliminerer risikoen for smitte gennem grøntsagerne.

Arbejdsdagen er længere end nogensinde.

»Men det er sjovt hver eneste dag!«

Historien

  • 1956: Axel Månsson fødes i Brande som søn af funktionærer
  • 1960’erne: Sidder bag på mælkekuskens vogn og fortsætter med ud på landet, når ruten slutter.
  • 1972: Som 16-årig bliver Axel Månsson momsregistreret.
  • 1976: Axel Månsson overtager en gård på 43 hektar, 16 køer, 300 høns.
  • 1980: Landbrugsskole
  • 1980: Overtager den næste gård og starter produktion af æg.
  • 1998: Starter økologisk produktion.
  • 2017: Kandidat til Årets økolog
  • 2017: Vinder af Årets Præstation på 
Vækst 17

Faktaboks

Månsson

  • Dyrker 1.200 hektar.
  • Udvider med gård på 430 hektar.
  • 300 ansatte i sæsonen.
  • Leverer 90 procent af al dansk Iceberg-salat.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle