Dansk succes i Slovakiet: 2/3 af landets slagtesvin er danske

Fem danske landbrug producerer to tredjedele af Slovakiets slagtesvin.

Hvis grise kunne grise tale, ville de fleste grise i Slovakiet snakke dansk.

I hvert fald har danske landmænd fået så stærkt et fodfæste i Slovakiet, at de i dag producerer langt over halvdelen af landets slagtesvin.

Ikke mindre end 21.000 af Slovakiets i alt cirka 38.000 søer står på de fem danskejede landbrug Dan-Slovakia Agrar, European Porc Production, JK Gabcikovo, Pigagro og Polnovakia Agrar.

Af Slovakiets årlige produktion på cirka 900.000 slagtesvin bliver de 600.000 produceret på de fem danskejede landbrug. Dermed står danskerne for to tredjedele af produktionen af slagtesvin i Slovakiet.

Og ikke nok med det: Den danske andel er stigende. For mens det samlede antal søer i Slovakiet falder, så udvider danskerne med flere søer og flere slagtesvin.

Producér og sælg lokalt

Den største af de danske svineproducenter er Dan-Slovakia Agrar, der samtidig også er Slovakiets største svineproducent. Landbruget producerer svin på fire sites omkring byen Velky Meder 60 km sydøst for Bratislava.

»Svinekød en bulkvare, hvor de samlede omkostninger til selve produktionen er ret ens i de fleste europæiske lande. Derfor har det fra starten været vores strategi at producere og sælge svin lokalt for at holde transportomkostningerne nede, udnytte den lave selvforsyning af svinekød og få hjemmemarkedsfordelen,« fortæller Mogens Hansen.

Mogens Hansen startede med at stå i spidsen for svineproduktionen i Dan-Slovakia Agrar i 2002. Og siden 2005 har han været direktør for selskabet samt medejer sammen med de tre andre danske landmænd Erik Jantzen, Anders Bundgaard og Niels Rauff Hansen.

Lidt af et smørhul

Med afstande på blot 60, 120 og 150 km til hovedstæderne Bratislava, Budapest og Wien ligger det danske landbrug i lidt af et smørhul, når der gælder afsætning og kort transport. Dertil kommer, at der er stor efterspørgsel på svinekød i Slovakiet som følge af en stigende levestandard kombineret med et styrtdyk i landets produktion af svin fra omkring 1,5 mio. slagtninger ved årtusindskiftet.

At Dan-Slovakia Agrars strategi var den helt rigtige, fremgår af selskabets årsregnskaber for de seneste 10 år. I perioden 2006 til 2015 havde selskabet et samlet overskud på næsten 220 mio. kr.

»Som et rundt gennemsnit sælger vi typisk svinekødet for mellem 60 og 80 øre over den danske notering inkl. efterbetaling. Det lyder måske ikke af så meget, men hvis man producerer mange kg løber det op. Lige pt. følger prisen det tyske marked med et plus på 1-2 eurocent pr. kg,« siger Mogens Hansen.

Slagtesvinene sælges til flere mindre slagterier i Slovakiet og Ungarn. En af Dan-Slovakia Agrars ansatte sidder og forhandler de bedste priser hjem hver uge. Og snart får han endnu flere svin at handle med.

For i løbet af i år står nye sostalde til yderligere 1.800 søer klar på Dan-Slovakia Agrar. Det betyder en udvidelse af soholdet fra 6.700 til 8.500 søer, og dermed befæster det danske landbrug sin status som Slovakiets største svineproducent.

»At blive Slovakiets største svineproducent, har nu aldrig været et mål i sig selv. Det er noget, der bare er kommet, fordi de økonomiske betingelser og udsigter har været gunstige for os her i Slovakiet. Faktisk så vi meget gerne, at der var mange flere både små og store svineproducenter i Slovakiet. Det ville gøre os stærkere i forhold til myndighederne,« siger Mogens Hansen.

Når den slovakisk-ejede svineproduktion halter bagefter, skyldes det primært to ting: De lokale producenter har svært ved at skaffe finansiering, og deres viden om svineproduktion er ikke ret stor.

Under 20 smågrise

»Skal moderne svineproduktion kunne betale sig, skal den være super effektiv. Det er de lokale producenter desværre ikke,« siger Mogens Hansen.

»Eksempelvis fravænner vi på Dan-Slovakia Agrar 34 smågrise i gennemsnit pr. årsso. Til sammenligning er der højest en håndfuld slovakiske svineproducenter, som er nogenlunde effektive, og kun et par af dem præsterer over 25 smågrise pr. årsso. I gennemsnit vil jeg anslå, at de slovakiske landmænd producerer under 20 smågrise pr. årsso. Det siger lidt om den manglende konkurrence vi er oppe mod.«

Udvidelsen til 8.500 søer betyder, at Dan-Slovakia Agrar næste år lander en produktion på 155.000 slagtesvin og salg af 135.000 smågrise. Det næste skridt bliver at gå full-line, så alle 290.000 grise fedes op i egne stalde.

»Indtil nu har vi solgt vores overskydende smågrise til Rumænien, Ungarn eller Polen, og som regel har vi fået en højere pris end i Danmark. Men med både Polen og Ukraine som naboer har vi afrikansk svinepest tæt på, og vi vil ikke risikere at stå i den situation, at et tilfælde af afrikansk svinepest lukker Slovakiets grænser, så vi ikke kan eksportere smågrisene.«

»Derfor leder vi efter flere ejendomme, hvor vi kan bygge slagtesvinestalde, så vil selv kan fede alle vores smågrise op. Det projekt, håber vi, står færdigt indenfor de næste fem år,« siger Mogens Hansen.

1.800 køer byttet ud med 8.500 søer

Det tidligere slovakiske statslandbrug VM Farma har gennemgået store forandringer, siden det blev købt af to danskere tilbage i 2001.

  • 2001: Erling Lerche Simonsen og Erik Jantzen køber det tidligere statslandbrug VM Farma ved byen Velky Meder 60 km sydøst for Bratislava. Landbruget omfatter 2.400 hektar, der primært er forpagtet, 900 køer samt tre tomme svinegårde.
  • 2002-2003: De tre tomme svinegårde renoveres til 3.000 søer, 12.000 stipladser til smågrise fra 7 til 30 kg og 20.000 stipladser til slagtesvin.
  • 2005: Erling Lerche Simonsen sælger sin andel. Erik Jantzen giver direktør posten over til Mogens Hansen. Anders Bundgaard, Niels Rauf Hansen og Mogens Hansen indtræder som medejere af Dan-Slovakia Agrar A/S.
  • 2002-15: Nye sostalde til yderligere 3.700 søer bringer antallet af søer op på 6.700. Ny slagtesvinestald med 23.000 stipladser bringer produktionen af slagtesvin op på 155.000 om året. De overskydende smågrise eksporteres. Mælkeproduktionen øges til 1.800 køer og er en af Slovakiets mest effektive. Men køerne sættes ud pga. usikkerhed om økonomien efter mælkekvoternes afskaffelse og for at koncentrere kræfterne om svineproduktion.
  • 2017: Ny sostald bygges til 1.800 søer, så det samlede antal søer stiger til 8.500. Produktionen af smågrise til eksport stiger til 135.000.
  • 2023: Frem mod 2023 er det planen, at alle smågrise fra de 8.500 søer skal fedes op. Det betyder, at den årlige produktion af slagetsvin stiger til 290.000.

Faktaboks

Dan-Slovakia Agrar

  • 2016. 6.700 søer
  • 155.000 slagtesvin
  • 65.000 smågrise.
  • 2017. Plus 1.800 søer.
  • 2018. Plus 70.000 smågrise.
  • 2023. Feder selv alle 290.000 smågrise op.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle