Danske Svine- producenter roser udviklingen i Danish Crown

"Jeg tror faktisk, at bøtten vender nu," siger Torben Poulsen om slagteri-virksomheden.

Torben Poulsen kalder det trist at være verdensmester i stalden og så miste konkurrencefordelen, så snart grisen kommer til slagteriet.

Nu er det januar 2007:

Danish Crowns formand, Niels Mikkelsen, og embedsfolkene i Randers må sidde og smile et stille smil i dette øjeblik, hvor de læser denne tekst.

For de skal prøve noget, som ikke sker så tit fra Danske Svineproducenter. Danish Crown får ikke kritik, men ros.

Det hører ellers til sjældenhederne igennem de seneste år, at Danske Svineproducenter har været tilfredse med, hvad Danish Crown foretager sig og ikke mindst udbetaler til svineproducenterne for deres leverede grise.

Men nu mener formand Torben Poulsen, at der er tegn på, at det går den rigtige vej for slagterivirksomheden, som aftager hovedparten af grisene fra medlemskredsen i Danske Svineproducenter.

"Jeg tror faktisk, at bøtten vender nu," siger han.

Omkostningerne ned

Optimismen henter han blandt andet i Danish Crowns seneste årsregnskab.

"Det ser ikke helt skævt ud," siger han, selvom den danske notering ifølge Danish Meat Associations egne beregninger i snit over hele 2006 haltede hele 72 øre pr. kg efter den tyske, hvilket er den største forskel i mange år.

"Der er en positiv udvikling, når man går ned i regnskabet, og omkostningsbesparelser, som vi kun kan hilse velkomne," siger han og nævner, at Horsens også er oppe at køre på 77.000/78.000 ugentlige slagtninger.

Til gengæld er han lidt bekymret for udsigten til de kommende overenskomstforhandlinger. Lønmodtagerne har generelt varslet, at de vil have mere i lønningsposen.

"Det har vi ikke råd til. Der er kun en til at betale, og det er landmanden. Vi skal hele tiden have omkostningerne ned for at være med i konkurrencen," siger han.

Glad for mindre bestyrelse

Torben Poulsen mener, at mange svineproducenter ikke er gået væk fra Danish Crown, bare fordi den danske notering har været lavere end andre slagteriers afregningspris.

"Når folk vil vende Danish Crown ryggen for 5 til 10 øre mere hos et lille slagteri, så er det ikke på grund af pengene. Så er det, fordi man er utilfreds. Jeg tror, at man er blevet lidt mere lydhør i ledelsen overfor, hvad der rører sig i den primære produktion. Man er ikke blevet god, men bedre, og det er man simpelthen også nødt til," siger han.

Igennem flere år har Danske Svineproducenter slået hårdt på, at Danish Crown skulle have en mindre bestyrelse med andet end landmænd og medarbejdere i kredsen.

I december blev Danish Crowns bestyrelse efter flere års diskussion barberet ned og tilsat arbejdskraft fra det øvrige erhvervsliv.

Torben Poulsen er naturligvis begejstret for den nye model. Samtidig roser han den nye fordeling af arbejdsopgaver i bestyrelsen.

"Jeg kan meget godt li' den konstellation, man får, hvor leverandørkontakten ikke får noget med koncernbestyrelsen at gøre (ligger nu i Svineproduktionsudvalget, red.). Jeg synes, at det er godt, at man ikke skal sidde og diskutere indkørsel og andelshavere, som ikke forstår, hvad der betyder noget. Nu bliver det ren business, og det har jeg det helt godt med," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle