De købte 30 grise - for at være landmænd for en sommer

En dyrlæge og en kok har slået sig ned som svineproducenter for en sommer.

Anne-Sofie og Benjamin Birkkjær Karkow Schmidt bor på 10 hektar land ned mod Haderslev Fjord. Anne-Sofie Birkkjær Karkow Schmidt er normalt dyrlæge, og Benjamin Birkkjær Karkow Schmidt er kok - men siden maj har de har slået sig ned som svineavlere for en sommer. 

"Vi har en hektar land, som har meget kuperet terræn. Der er lidt skov, og jorden er meget fugtig - det er idéelt land for grise," siger Anne-Sofie Birkkjær Karkow Schmidt.

"Derfor købte vi 30 grise på 30 kilo hver fra en konventionel, men antibiotikafri besætning i nærheden. De er slagteklar til omkring august, og dér skal de så sælges under navnet Naturgrise."

facebook som salgskanal

Naturgrise fra Langdrætgård er storbrugere af Facebook. De laver ofte opslag, og har ingen hjemmeside eller fysisk gårdbutik.

"Facebook er vores årer. Det er sådan, vi kommer ud til folk - vi er ikke kendt for så meget andet. Vi vil gerne have at folk kommer herud og besøger dem - også gerne uanmeldt," griner Anne-Sofie Birkkjær Karkow Schmidt.

"Det mest populære opslag indtil videre har været når vores to-årige datter har været ude og fodre grisene - men det er de efterhånden for store til, at hun kan."

Opslagene er ikke bare tilfældige. Der bliver lagt mange tanker i, hvad der bliver delt.

"Vi prøver at dele billeder og historier, som er hverdagsagtige og søde. Nogle glade grise med krølle på halen og mudder over det hele. Jeg tænker meget over, hvad folk gerne vil se - så vi fortæller historien om dyrevelfærd," siger hun.

"Folk vil gerne se grise, som har social adfærd, og som har det godt med mennesker - de er ikke vilde, aggressive eller bange. Vi vil også gerne fortælle historien om, at selvom vi ikke er økologiske, så er grisene udenfor - og hvis grise kan træffe valg, så kan de det hos os. De har fri plads til at rende rundt herude."

dyrlægens barsel

Anne-Sofie Birkkjær Karkow Schmidt er normalt svinedyrlæge, men er i øjeblikket på barselsorlov. Af samme årsag er det ikke meningen, at hun skal være svineavler fra nu af.

"Jeg er glad for at være svinedyrlæge, men jeg kan ikke have dyr selv, når jeg arbejder - der er simpelthen nogle karantæneregler, som jeg skal holde. Derudover er min mand i gang med at starte en restaurant op, så det kræver også tid," fortæller hun.

"Meget af vores kød skal bruges til den restaurant, så hvis det bliver et hit, skal vi måske starte et nyt hold op næste sommer - lidt væk fra ejendommen, så jeg ikke bryder reglerne." 

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle