Delegeretmøde: Debatten i glimt

Mange delegerede ønskede at indtage talerstolen onsdag 5. november, da delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer blev afholdt i Herning Kongrescenter.

Talerækken til debatten under delegeretmøde onsdag i Herning var så lang, at det allerede inden frokost blev besluttet, at der måtte kortes i taletiden for de efterfølgende talere.  Svend Aage Stenholt måtte flere gange ringe ivrigt med klokken for at forsøge at holde trit med tidsplanen for de mange delegerede, der ønskede at komme med deres synspunkt. Nedenfor er et udpluk fra debatten.

Morten Yde, LandboThy

”Vi er en egn, der mestre nødvendigheden af eget initiativ for at finde løsninger og skabe ændringer. Vi har oplevet en politisk dagsorden, der betyder yderligere restriktioner på landbruget. I Thy er budskabet klart: Klokken er ikke fem i tolv. Den er snarere fem over tolv. Vi bløder. ”

Sven  Agergaard, Herning-Ikast Landboforening

”Der skal ske handling fra regeringen. Skatteministeriet skal gøre det muligt at have selveje. F.eks. med sælgerpantebreve. Det vil ikke koste dem en krone, og vi kan beholde selvejet.” 

Svend Nygaard, LandboUngdom

"Af alle de unge, der bliver uddannet til landbruget, så skulle der gerne være nogen, der blev etablerede landmænd. Der ligger store udfordringer i det. Vi vil rigtig gerne i gang, men vi mangler mulighederne og goodwill fra bankerne. Liberaliseringen af landbrugsloven vil fjerne landmandens bestemmende indflydelse, hvis en anden har købt landbruget. Der skal vi ikke hen. "

Lars Berg Olsen, Gefion

”VI har lavet et nabocheck. Vi tog til Tyskland. Vi kiggede blandt andet på vandråd. I Danmark er vandrådene kun bogholdere. I Tyskland betales der til en fond, der bruges til natur, når de bygger nyt. Man løfter i flok. Der kan ske afvanding samtidig med at gøre noget godt for miljøet.” 

Hans Damgaard, KHL

"Hvis vi skal skabe noget, så skal vi frem til dem, der skal bruge vores penge – f.eks. vækstministeriet. Det er vigtigt, at vi alle presser på og gør det klart, hvad væksten betyder i marken. At vi ikke kan bruge den kvælstof, der skal til og det betyder, at vi skal importere soja"

Thomas Hansen, KHL

”Det er skønt at være landmand. Men vi bliver presset af regler og krav. Vi skal bruge 10-16 procent mindre N end vores nabolande. Og paragraf 3 arealer. Hvem betaler? VI gør det godt. Grænsen er nået. Vi må have samme vilkår som resten af EU. Medlemmerne melder sig ud, fordi at vi skal sige stop til flere krav. Vi vil have lov til at vækste.”

Jørgen Popp, LHN

”Fødevareministeren spilder sin tid. Han dukker ikke op i erhvervet, hvis vi skal diskutere. Hvor var f.eks. da aktivister lukkede mink ud? Dan Jørgensen bruger sin tid på kost og spaghetti. Han svigter.” 

Frederik Lüttichau, Landbrug & Fødevarer

”Vi skal af med de generelle reguleringer. Fordelene ved målrettet regulering er overvældende. Vi kan nå de samme resultater med en mindre indsats. Vi skal ikke have en ny generel regulering, som med retentionskortet. Mens vi venter kunne man se på kvælstofnormen. Der er plads til at øge kvælstofnormen, det kan næsten gøres i morgen med en bekendtgørelse uden at det koster på miljøet.”

Søren Laustsen, Sønderjysk Landboforening

"Afgræsning er det bedste og det skaber oplevelsesværdi. Uden afgræsning går EU-arealer i ukrudt og bliver ufremkommelig natur. Er det, det de vil? Lad os nu få en nuanceret tilgang. Tilbyd betaling på paragraf 3 arealer. "

Du kan læse mere fra debatten og delegeretmøde i LandbrugsAvisen, der udkommer i morgen, fredag. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle