Det bliver ikke med mig som minister

Af Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister (V).

Jeg forstår bekymringerne i landbruget over rapporten fra Københavns Universitet, der peger på, at der skal tages store landbrugsarealer ud af drift for at gennemføre vandmiljøindsatsen.

Det scenarie bliver ikke til virkelighed med mig som minister.

De seneste uger er debatten om fremtidens miljøregulering blusset op.

Det er sket på baggrund af en rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet.

Rapporten konkluderer, at der vil være behov for at udtage omkring halvdelen af landbrugsarealet i oplandet til Norsminde Fjord for at nå helt i mål med miljøindsatsen.

Københavns Universitet har blot glemt en lille detalje.

Nemlig mig, regeringen og Folketinget.

Med Fødevare- og landbrugspakken har et flertal i Folketinget indgået en aftale om vandmiljøindsatserne frem mod 2021.

Hvad der skal ske derefter, afhænger af en politisk beslutning oven på et fagligt grundlag, som ikke er tilvejebragt endnu.

 

Der skal nye analyser til

IFRO har med andre ord lavet en skrivebordsanalyse på baggrund af nogle forudsætninger, som ikke ligger fast.

Der skal gennemføres nye analyser af både den eksisterende belastning forud for 2021, målbelastningen og en baselinefremskrivning frem til 2027, før vi ved, hvilket – om noget – indsatsbehov vi står over for i 2021.

Uanset hvordan regnebrættet ser ud efter 2021, kan jeg med sikkerhed sige, at udtagning af landbrugsarealer i det omfang, som det er beskrevet i IFRO-rapporten, aldrig vil ske med mig som minister.

Det bliver ikke på min vagt.

Jeg deler den skepsis over for det faglige grundlag for vandmiljøindsatsen, som stemmer i den offentlige debat med jævne mellemrum giver udtryk for.

Derfor har jeg og regeringen også sat gang i en lang række projekter, som skal sikre et solidt fagligt grundlag forud for vedtagelse af eventuelle indsatser efter 2021.

Med Fødevare- og landbrugspakken blev der for det første igangsat en international evaluering af regnemodellerne bag vandmiljøindsatsen.

Jeg har netop offentliggjort sammensætningen af panelet og sat dem i gang med arbejdet.

Jeg forventer, at panelet vil præsentere resultaterne af evalueringen til efteråret.

Flere projekter i gang

For det andet har jeg som minister prioriteret at sætte gang i en lang række tekniske og faglige projekter.

Projekterne skal bl.a. udrede, om tilstandsklassifikationen og typologiseringen i alle kystvandområder sker korrekt, om der tages højde for andre presfaktorer end dansk landbaseret kvælstof i tilstrækkeligt omfang, og om alle sten er vendt i forhold til spildevandsindsatser.

For det tredje har jeg prioriteret arbejdet med at bringe nye virkemidler i spil, særligt marine virkemidler som stenrev, muslingedyrkning mv., hvor der er igangsat et betydeligt udviklingsarbejde hos forskningsinstitutionerne.

For det fjerde har Danmark indledt dialog med EU-Kommissionen og øvrige medlemslande om justeringer af Vandrammedirektivet i forbindelse med en planlagt evaluering af direktivet i 2019.

Regeringen arbejder for, at EU-lovgivningen skal passe til danske forhold og ikke pålægge danske virksomheder unødige omkostninger.

Herunder arbejder Danmark for, at indsatser kan udskydes til efter 2027.

Forstår bekymringen

Der er ingen tvivl om, at vi skal være helt sikre på, at det faglige grundlag for vores vandmiljøindsats er fuldstændigt i orden.

Og jeg forstår fuldt ud bekymringerne i landbruget, men jeg kan forsikre om, at IFRO-rapportens konklusioner ikke bliver til virkelighed med mig som minister.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle