Det russiske eventyr startede med et brev

Da Mathias Rust i 1988 blev fængslet efter at være landet på Den Røde Plads med sit sportsfly, skrev Sig Flyveklub til Raisa Gorbatjov.

»Vi skal ikke skrive til Gorbatjov, vi skal skrive til hans kone, for han får alt for mange breve,« sagde et af medlemmerne i KZ og veteranflyveklubben, da de ville protestere mod fængslingen af Mathias Rust.

Brevet blev sendt, og det blev starten på flere eventyr for Karl og Martha Nielsen, ivrige medlemmer af flyveklubben.

»Da Mathias Rust blev løsladt, blev vi inviteret over på den russiske ambassade, men vi svarede, at det måtte vente, til høsten var i hus,« griner Karl Nielsen.

Besøget i ambassaden blev fulgt op af et genbesøg af den russiske ambassadør, der aldrig tidligere havde været i et privat, dansk hjem. Martha serverede agerhøns, og ambassadøren insisterede på et genbesøg i de baltiske lande, hvor Karl Nielsen skulle rådgive om rapsdyrkning.

Omvæltning

»Vi landede i Riga samme dag, som Gorbatjov blev taget til fange, vi oplevede helikoptere, der fløj over byen, terror, så døde mennesker ligge i gaderne, og vi kunne ikke komme i kontakt med dem derhjemme,« fortæller Martha.

Fem dage blev det til blandt andet på et hotel med skudhuller i dørene.

Men også fem dage, der åbnede til en hidtil lukket verden.

»Vi oplevede 9. april og 5. maj på en uge,« fortsætter de.

De fem dage skabte også nye forbindelser.

»Der var en udstilling med landbrugsmaskiner, hvor en sælger forsøgte at sælge såmaskiner, men han havde ikke solgt noget. Jeg spurgte, om jeg fik procenter af dem, jeg kunne sælge. Kort efter havde jeg solgt 200, for jeg havde jo forbindelse til landbrugsministeriet,« fortæller Karl Nielsen.

Det blev starten på Nørholm Agrotrade. Firmaet eksporterede en overgang sojaskrå, og eventyret varede i 10 år.

Mode-eksport

»På et tidspunkt spurgte nogle af vore venner fra varehuset Universaljni, om vi kunne skaffe tøj. Vi sagde ja og drog til fabrikker i blandt andet Herning og Milano og etablerede modeopvisninger her på Nørholm, hvor personalet kom på besøg,« fortæller Karl og Martha Nielsen.

Faktaboks

Eget tøjmærke

Blandt det tøj Nørholm eksporterede til de baltiske lande var frakker fra Kello. I begyndelsen skulle de hedde Nørholm - men da der hurtigt blev solgt 1.000 uldfrakker måtte de godt hedde Kello. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle