DLBR-formand: Vi vinder, hvis rådgivningsselskaberne fusioner

6-8 full-line rådgivnings-selskaber med alle varer på hylderne og et par »special-butikker« er fremtiden.

Vi har travlt. Det er nu, vi skal trimme og konsolidere rådgivningen helt på plads i forhold til fremtiden. Vi er sårbare over for konkurrence alle andre steder fra. Kampen om kunder og medarbejdere vil kun blive skærpet. Vi skal have skabt et attraktivt virksomhedsmæssigt set-up for at tiltrække de bedste kandidater. Her spiller størrelse, faglig sparring og karrieremuligheder en afgørende rolle.

DBR-formand Klaus Andersen, der også er direktør i LandboSyd, er ikke i tvivl. Strukturen på rådgivningsområdet er udsat for at blive kørt af banen af andre rådgivningstilbud fra virksomheder som f.eks. DLG, DC, dyrlæger, private rådgivere og revisionsfirmaer, der alle i varierende grad kan tilbyde dele af den rådgivning, som de 31 rådgivningsvirksomheder, der er direkte landmandsejede, tilbyder.

Klaus Andersen understreger at han udtaler sig som direktør i LandboSyd.

»Vi er den sidste af de andelsejede virksomheder, der ikke har gennemført den gennemgribende og nødvendige strukturændring. Det er nu, vi skal slå til, inden det er for sent.«

Klaus Andersen har ikke kendskab til, at der er konkrete fusionsplaner i gang. Men han lægger ikke skjul på, at nogle af de mindre virksomheder med svag indtjening er sårbare.

På spørgsmålet om, hvor mange rådgivningsvirksomheder, der så skal være, er formanden ikke i tvivl:

»Seks til otte rådgivningssupermarkeder med alle varer på hylderne. Og så måske to-tre små rådgivningsvirksomheder med en eller anden form for tungt speciale. Det kunne være strategi, økologi eller finansiering. Men det skal skabe værdi for ejere og kunder, - ellers har det ingen berettigelse.«

»Jeg er godt klar over, at det ikke er et populært synspunkt alle steder. Men her i Sønderjylland er vi f.eks. fire virksomheder, der er aktive. Det er ikke holdbart i længden.«

Et konkret bud på, hvem der så skal være blandt de udvalgte, har Klaus Andersen ikke.

»I sidste ende er det jo de folkevalgte, der skal sætte sig sammen og finde ud af, hvordan strukturen skal være. Jeg kan kun sige, at det set fra min stol haster med at gøre noget. Det er nu, at vi har førertrøjen på og er markedsledende, som man også kan se på økonomien i de fleste selskaber. Det er udtryk for, at det går godt lige nu. Derfor er det også nu, at vi skal gøre os klar til fremtiden.«

Faktaboks

31 selskaber

  • I øjeblikket er der 31 rådgivningsvirksomheder, der er direkte landmandsejede.
  • Seneste fusion er Gefion og DLS på Sjælland.
  • Et bud på en struktur kunne være 2 på Fyn, 2 på Sjælland og 4 i Jylland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle