DLF retter sigtet mod den sydlige halvkugle

DLF har på få år opnået succes i New Zealand. Nu vil frøselskabet ind på andre frømarkeder i de fjerne lande mod syd.

Verdens største frøselskab, DLF, er markedsledende på den nordlige halvkugle med foder- og plænegræsser, men mod syd - i bl.a. Sydamerika, Australien og Afrika - ligger der et frømarked, hvor selskabet ikke er nær så stærkt repræsenteret.

Men det skal der laves om på i de kommende år.

I selskabets 2020-strategi er den sydlige halvkugle gjort til en strategisk forretningsenhed på linje med Nordamerika samt Europa, Rusland og Kina.

Vækstpotentiale

»Vi anslår, at frømarkedet på den sydlige halvkugle udgør cirka en fjerdedal af det globale marked,« siger adm. direktør Truels Damsgaard, DLF.

»På nuværende tidspunkt ligger vores andel af markedet på den sydlige halvkugle på encifrede procenter, så der er et betydeligt vækstpotentiale. I den sammenhæng skal man ikke glemme Afrika som et fremtidigt område for produktion af fødevarer.«

Endofytter mod insekter

DLF er allerede til stede på den anden side af kloden, nemlig i New Zealand, hvor selskabet ti år efter opstarten nu har både forædling, frøproduktion og salg af frø - plus stor vækst i omsætningen, der rundede 72 mio. kr. i 2014/15.

I år introducerede DLF den nye sildige rajgræs, »24Seven«, som er en fodergræs, der er tilpasset ø-rigets milde klima og har vækst hele året rundt.

Ved forædling er frøet tilført gavnlige svampe, kaldet endofytter, der beskytter græsset mod insekter som gåsebille- og stankelbenslarver, der ofte udløser skader på græsmarkerne i lande som New Zealand, Australien og Amerika.

Endofytten udskiller alkaloidet paramin, der beskytter mod insekter men ikke genererer kreaturerne.

Afgræsser roer

I New Zealand er DLF desuden langt fremme, hvad angår foderroer, som på få år er vokset fra ingenting til et areal på 60-70.000 hektar i 2015. Roerne tages ikke op men fodres op ved afgræsning af malkekøer om vinteren.

DLF’s egne sorter af foderroer imponerer i forsøg med op til 25 ton tørstof pr. hektar, som har medført, at foderroesorterne i år afprøves i Chile og Uruguay.

Faktaboks

DLF's globale salg

  • DLF solgte i 2004/5 117.000 ton græs- og kløverfrø i hele verden
  • Heraf 70 pct. i Vesteuropa
  • I 2014/115 solgtes 155.000 ton frø 
  • Heraf 47 pct. i Vesteuropa
  • Stor fremgang i Asien og Nordamerika i perioden

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle