DLG: Stor usikkerhed om kornpriserne

Turbulensen på de internationale aktiemarkeder har også ramt kornbørserne, skriver DLG i deres markedsorientering for korn.

Af Rolf Pedersen, prokurist, DLG

Stor usikkerhed på de internationale kornmarkeder

Der hersker i øjeblikket usædvanlig stor usikkerhed på de internationale kornmarkeder. Der er mange ”ugler i mosen”, som bidrager til det, og det er langt fra forhold, der er relateret til den aktuelle udbuds- og efterspørgselssituation, som præger billedet. Igen er det Kina, der skriver de store overskrifter på alle analyser af de store råvareklasser. Kinas mange devalueringer på det sidste har de facto svækket deres købekraft på verdensmarkedet, og frygten for en opbremsning i den kinesiske økonomi og import af korn og kornsubstitutter har sendt chokbølger gennem alle råvare-, aktie- og valutamarkeder. De fundamentale fysiske forhold i kornmarkedet er for en tid sat om på bagsædet – uden nævneværdig indflydelse på prisdannelsen.

Vil Kina indføre begrænsninger for kornimporten?

Kineserne vurderes til at have op mod 80 mio. tons majs på statsfinansierede lagre, og pga. af et sindrigt interventionssystem skal staten have 360-380 US-dollars pr. ton, før de vil sælge ud. Majs på verdensmarkedet koster p.t. 210 US-dollars pr. ton, så de 360-380 har bogstavelig talt ikke en kinamands chance. Det har i en længere periode affødt en stor import af diverse kornsubstitutter og majs, og det vil staten nu sætte en stopper for. Der arbejdes på flere forskellige modeller, som samlet set har til hensigt at reducere importen. Det vides ikke, hvornår/hvilke nye regler, der træder i kraft, og det er derfor umuligt på nuværende tidspunkt at kvantificere.

Prognoserne står i kø

Strømmen af prognoser flyder fortsat ind fra nær og fjern. Frankrig melder om rekordudbytter i hveden og over middel udbytter i byg på trods af tørke og ekstrem varme i store dele af vækstsæsonen. USDA frigav for knap et par uger siden en rapport, der var i total modstrid med konsensus i markedet. Overraskelsen kom primært på de forventede foldudbytter for majs i Midtvesten, som med 168,8 bushels pr. acre var ca. 4 bushels pr. acre højere end konsensus. Analytikerne klør sig stadig i hovedet, fordi rapporten fuldstændig så bort fra de langt fra gunstige vækstbetingelser, der har hersket.

God kornforsyning globalt set

Høstarbejdet på den nordlige halvkugle er inde i sin slutfase, og der tegner sig allerede nu et klart billede af en god forsyningssituation globalt set. Den samlede kornproduktion ventes ganske vist at falde en smule fra 2.020 mio. tons sidste år til 2.003 mio. tons i år, men hvis vi ser på lagrenes størrelse ved slutningen af indeværende høstår forventes eksempelvis de globale hvedelagre sågar at stige med 12 mio. tons for herefter at udgøre hele 31% af årsforbruget.

Eksportmarkedet lader vente på sig

EU står også til en noget lavere kornproduktion i år, men alligevel ventes det, at der bliver plads til en samlet eksport på 41 mio. tons, hvoraf alene de 31 mio. tons er hvede. Problemet er bare, at EU´s eksportbøger stort set er tomme. Importlandene har indtil nu ikke skrevet meget op i deres ordrebøger, og sammenlignet med sidste år er der derfor p.t. kun et meget spinkelt fysisk eksportprogram ud af EU.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle