DM i hø genopstår på Landsskuet

Kom og se får og køer som overdommere tygge sig frem til Danmarks bedste hø, hvor ’Bonderøven’ Frank Erichsen er konferencier for finalen i DM i hø.

Alle, der har prøvet at skårlægge slætgræs, ved, at frisk græs dufter fantastisk. Hø dufter næsten lige så godt. Det synes dyr også, og derfor var hø i århundreder en dominerende foderkilde i landbruget, en måde at konservere sommerens friske græs på, som var skånsom og bibeholdt størstedelen af det friske græs’ sukkerindhold, antioxidanter, smags- og næringsstoffer.

»Som konserveringsform er hø vanskeligere end ensilage. Men som foder er hø uovertruffen, såvel i forhold til smag og sundhed for drøvtyggere som i forhold til kvaliteten af slutproduktet - mælk og kød, siger Thorkild Nissen, der er hø-ekspert, dommer og ansvarlig for DM i hø for Økologisk Landsforening (ØL).

For en snes år siden begyndte landmænd, mejerier og kokke at interessere sig for høet igen. Mælk fra hø-fodrede køer har særlige egenskaber i osteproduktion, og hø som smags- og aromagiver fandt vej til gryderne i det Nye Nordiske Køkken. I dag brygges der sågar økologisk hø-øl i Danmark.

I 2011 arrangerede Claus Meyer, Frank Erichsen og ØL for første gang DM i hø. Efter to års dvale genopstår konkurrencen i år på Landsskuet i Herning. Et dommerpanel, bestående af bl.a. ’Bonderøven’ Frank Erichsen, brygmester og ØL-formand Per Kølster, den økologiske mælkeproducent Thorsten Wetche og hø-eksperten Thorkild Nissen, udvælger seks partier hø til finalen. Herefter er det overdommerne i form af får og køer, der æder sig frem til Danmarks bedste hø. Finalen begynder lørdag kl. 13 i Store Ring med Frank Erichsen som konferencier.

To discipliner

At tørre høet perfekt på marken er en kunst i sig selv. Derfor er konkurrencen om at lave Danmarks bedste hø delt op i to, så det marktørrede hø og hø, som er færdigtørret i lade, bedømmes hver for sig. I finalen er det fårene, der skal gumle sig frem til det bedste marktørrede hø, mens køerne afgør den ladetørrede kategori.

Præmierne er en middag for to på restaurant Bæst, økologisk hø-øl fra Herslev Bryghus og hø-ost fra Naturmælk.

De regerende mestre Mads Lystbæk, Spjald (marktørret), og Peder Nielsen, Lemvig (ladetørret), stiller begge op i årets konkurrence for at forsvare deres titler.

»Jeg er ikke færdig med at tage første slæt endnu, så det er for tidligt at sige noget om kvalitet og vinderchancer. Der er meget held, vind og vejr i det, og så skal man ramme noget hø, som både tobenede og firbenede synes om. Og de har ikke helt samme præferencer,« siger Peder Nielsen om sine egne chancer ved årets DM i hø.

På ØLs stand kan du torsdag og fredag lære at slå med le og sætte hø i hæs. Lørdag kan man høre om, hvordan man høster og tørrer løv-hø til sine kæledyr, og dufte til konkurrencehøet og gætte med på vinderen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle