DMI: 2014 bliver det varmeste år i vejrhistorien

Den globale temperaturstigning slog igennem i Danmark i år.

Et rekordvarmt år uden varmerekorder og en global temperaturstigning, der slog igennem i Danmark. Sådan kan vejråret 2014 opsummeres, skriver Kristeligt Dagblad.

"Året kommer til at slå varmerekord. Om der så skulle komme et helt ekstremt kuldeudslag resten af året, så bliver 2014 stadig det varmeste år i Danmark nogensinde," lyder det fra pressekonsulent hos Danmarks Meteorologiske Institut Niels Hansen.

"Det er bemærkelses-værdigt, at der kan sættes en varmerekord, uden at en eller to enkelte meget varme måneder hiver gennemsnittet op. Omvendt har der så heller ikke været en ekstraordinært kold måned til at trække det ned," siger han. 

GRØNBRUN VINTER OG LUNT FORÅR

Vejrmæssigt lagde 2014 ud med en usædvanlig mild og kort vinter, der reelt kun bød på 14 dages vinter i januar. Det blev afløst af et forår, der satte ind allerede i februar og blev det næstvarmeste forår, siden man begyndte på landsdækkende vejrmålinger i 1874. 

Ligeledes blev også sommeren 2014 en varm en af slagsen. Med en gennemsnitstemperatur på 19,5 grader blev juli nemlig den næstvarmeste måned nogensinde.

"De fleste vil nok også huske juli i år som en virkelig god sommermåned. Korrigeret for, at det også er en feriemåned, og at mange nok også husker sommervejret der som lidt bedre, end det måske var, så var juli i år generelt en både varm og solskinsrig måned," siger Niels Hansen.

Tæt på, men uden nogle rekorder, var også situationen i efteråret, hvor både oktober og november blev varmere end sædvanligt, og samme tendens ses for december. 

GENNEMSNIT STEGET MED 1,5 °C 

Siden DMI påbegyndte målingerne i 1874, er Danmarks gennemsnitstemperatur steget med omkring 1,5 °C. Ifølge Niels Hansen skal man alligevel være påpasselig med at tro, at der med den nuværende rekord også er tale om en temperaturstigning, der nødvendigvis vil fortsætte på samme måde i de kommende år.

"Man bliver nødt til at kigge på de her temperaturstigninger i den større sammenhæng over flere år og ikke mindst at skelne mellem vejr og klima. Vejret er omskifteligt og kan svinge meget fra år til år, mens klimaforandringer finder sted over en længere periode. Selvom der ikke er tvivl om, at vi har en global opvarmning, så havde vi også varme vintre for 20 år siden. Men der er ingen tvivl om, at man kan se, at klimaændringerne påvirker Danmark," siger han.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle