Dropper job hos Arla - overtager slægtsgården

Generationsskifte på Nyborggaard

Nyborggaard tæt ved Vildbjerg ved Herning har Søren Jensen fra den 1. august har overtaget familievirksomheden, fra hans forældre Johannes og Korna Jensen.

Søren Jensen har droppet jobbet som mejeriingeniøer ved Arlas udviklingsafdeling i Nørre Vium. Den 35-årige ingeniøer nåede at være i mejerisektoren i syv år, men nu kalder slægtsgården. Forældrene er 67 år.

"Det var jo også noget af et spring at tage, men det var det her med at overtage forældrenes gård, der trak. Planteavlen har også altid haft min interesse," siger Søren Jensen til Landbrugsavisen.dk.

Han havde også overvejet at blive agronom, hvilket begge hans forældre er, men endte med at tage uddannelsen som mejeritekniker.

Da Korna og Johannes Jensen købte Nyborggaard i 1974 var der 10 køer og 20 tønderland på gården. Senere producerede de frilands slagtegrise. I 1999 valgte de at omlægge produktionen til økologisk planteavl, med fokus på produktion af kvalitetsprodukter. Satset på økologien var det rigtige, og blev en succes der førte til, at Nyborggaard i dag blandt andet producerer hørfrøolie, hampefrøolie og hampeprotein, som sælges i alle landets helsebutikker og eksporteres til Island.

Til gården hører 80 hektar jord, og dertil lejer Søren Jensen 30 hektar.

Fokus på alternative afgrøder startede med købet af en oliemølle til produktion af rapsolie.

Hørfrøene kom til i 2003, og i dag er der en produktion af hørfrøolie fra 40 hektar med hørfrø, hvor de 15 hektar er på gårdens egen jord, mens 25 hektar dyrkes af andre landmænd.

Nyborggaard har dyrket hamp i fire år, og nu er de oppe på otte hektar. Det sælges som olie og hampeprotein.

"Det startede lige så stille. Det tog tid at få erfaring med, hvordan det skal høstes og få det rigtige frø ind. Det bliver sent modent og ikke på samme tid, så udfordringen er at få en god kvalitet af frø," siger Søren Jensen.

Tiden på universitetet er ikke spildt, siger han.

"Det har jeg det egentlig ok med. Jeg har selvfølgelig tænkt over, om det var spildt tid at bruge 5-6 år på universitetet, men omvendt er der også muligheder inden for fødevaredelen, hvor jeg kan bruge den baggrund, jeg har," siger Søren Jensen.

”Jeg vil videreudvikle Nyborggaard, og sikre at vi følger med tiden. Der er gode muligheder for en mindre virksomhed som os med fokus på økologi, kvalitet og troværdigt håndværk. Den gode historie bliver først rigtig god, når man har gode produkter, og det har vi på Nyborggaard og det er det jeg vil arbejde for, at vi også har i fremtiden”, fortæller Søren Jensen.

Samtidig med at Søren overtager driften af Nyborggaard, flytter han sammen med sin familie fra Silkeborg tilbage til sit barndomshjem ved Vildbjerg, da han også flytter ind på Nyborggard igen. Han skal sammen med konen Vibeke, der er skolelærer, og sine to børn Simon på to år og Esther på tre måneder sætte rammerne for familievirksomheden fremover. Forældrene flytter fra gården.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle