Du er velkommen i stalden, hvis du skifter tøj

Aktiv smittebeskyttelse er blandt andet at stille krav til gæsterne. Eksempelvis at de skal skifte tøj, før de kommer ind i stalden, mener salmonella-ekspert.

Du må gerne se min bedrift, hvis du skifter tøj først.

Det er de færreste, som mødes med den besked, når de besøger en dansk kvæggård. Men i realiteten kunne det netop være sådan et simpelt krav, som kan være med til at dæmpe smittespredningen internt i kvægbruget, mener Betina Tvistholm, dyrlæge og salmonella-ekspert ved Seges, HusdyrInnovation.

På Syddansk Kvægs årsmøde gav hun flere bud på, hvordan kvægbrugerne på en venlig - men bestemt - måde kan stille krav til gæsterne.

»Tiltagene til smittebeskyttelse skal gælde for alle besøgende. Uanset om det er din nabo eller håndværker,« sagde Betina Tvistholm.

Hun drog paralleler til svine- og fjerkræsektoren, hvor besætningsejerne er langt mere strikse med smittebeskyttelse. Her gælder der eksempelvis krav om bad og tøjskift samt at der føres logbog over alle besøgende.

Undgå handel med dyr

Et andet konkret råd, som Betina Tvistholm gav, var at minimere og helst undgå handel med levedyr.

»Selvom man køber dyr fra en niveau 1 besætning kan man ikke være sikker på, at de er salmonellafri.

Betegnelsen dækker kun over ’sandsynligvis salmonella dublin fri’ og derfor kan der godt være inficerede dyr i blandt. Kan man reproducere sin egen besætning, vil det være at foretrække i forhold til smittebeskyttelsen,« sagde hun.

At levedyr kan bringe smitten videre bør man også være opmærksom på, når man udleverer dyr.

»Slagtebilen skal man have respekt for. Du ved ikke, hvor den har været sidst og det kan ske, at der under pålæsning løber et dyr ud og ind i din stald. Den kan desværre hurtigt sprede smitte,« lød advarslen fra Betina Tvistholm.

Hun opfordrer derfor til udlevering via særlige udleveringsbokse eller kreaturvogne, som er stillet langt væk fra produktionsanlægget.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.