Dumpekarakter til økologisk kød

Undersøgelse viser, at økologisk fodrede grise har en ringere spisekvalitet. Økologisk Landsforening afviser undersøgelsen og stempler den som unfair og ubrugelig.

Hvis du vil sætte tænderne i en mør og saftig svinekotelet, skal du gå uden om kød fra grise, der har fået økologisk foder.

I hvert fald hvis man læser resultaterne fra en ny undersøgelse der viser, at økologisk fodrede grise har en ringere spisekvalitet.

Det er Dansk Svineproduktion og Slagteriernes Forsk- ningsinstitut, der står bag undersøgelsen, hvor man har analyseret kødkvaliteten i svinekoteletter fra grise, der er fodret konventionelt - og med henholdsvis 80 og 100 procent økologisk foder. På stort set alle testområder får de økologisk fodrede grise en lavere score.

Markant resultat

"Det er meget markante resultater, vi får. Kødet er hele 3,7 enheder mindre mørt, og man siger som tommelfingerregel, at en enhed er nok til at kunne registreres i en almindelig spisesituation," siger projektleder Chris Claudi-Magnussen, Slagteriernes Forskningsinstitut.

I Økologisk Landsforening afviser man undersøgelsens resultater.

"Der er forskel på økologisk og konventionelt kød, men det tager man ikke højde for i undersøgelsen, hvor man sammenligner og behandler kødet på samme måde. Vi fodrer grisene med grovfoder, så de vokser langsommere, og for at kompensere, skal de hænge længere tid for at mørne, men det passer ikke ind i slagteriernes logistik," siger Poul Skovgaard, formand for svineudvalget i Økologisk Landsforening, der kalder undersøgelsen unfair og ubrugelig.

Chris Claudi-Magnussen fastholder, at undersøgelsen er udført på en videnskabeligt forsvarlig måde, hvor et panel af almindelige mennesker har siddet og bedømt kødet.

Langsom tilvækst

Han forklarer, at en af årsagerne til sejheden i det økologiske kød er tæt forbundet med den langsomme tilvækst.

"Man kan optimere køleprocesserne mod større mørhed, og man kan modne kødet i længere tid end de to dage, vi brugte i vores forsøg, men det er ikke til at sige, hvor stor effekt, det ville få," siger Chris Claudi-Magnussen og påpeger, at ændrede processer på slagterierne muligvis vil have en effekt på mørheden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle