Dygtige landmænd væltet af elendig likviditet

Flere landmænd i konkurs har flotte produktionstal men elendig likviditet. Nu er spørgsmålet, hvad der skal ske med de mange konkursramte ejendomme.

Dygtige landmænd med flotte produktionstal er blandt de mange, der har måttet tage den tunge vej til Skifteretten de seneste måneder for at blive erklæret konkurs.

For det er ikke kun gældsbyrden, der er årsagen til konkurserne. Det påpeger de erfarne kuratorer, der rydder op efter en konkurs, Rune Hyllested og Trine Hasselbalch, begge Aarhus.

»Vi oplever henvendelser fra rigtig dygtige landmænd med veldrevne landbrug, der også står i likviditetsmæssige problemer,« siger Rune Hyllested.

Han er kurator på 4 af de 12 konkurser, som LandbrugsAvisen har talt op over de sidste fire måneder.

Ingen af de to kuratorer vil udtale sig om deres konkrete sager men påpeger, at de udtaler sig ud fra deres generelle viden om branchen.

»Generelt er der en høj gældsbelastning blandt de nødlidende. Men det er ikke høj gæld, der gør, at man ikke kan fortsætte. Det er den manglende likviditet, der gør, at man ikke kan betale regningerne, efterhånden som de forfalder,« fortæller Rune Hyllested.

Lukning eller salg?

Hvad der skal ske med de enkelte ejendomme efter konkursen, afhænger af en konkret vurdering, fortæller Trine Hasselbalch.

Derfor mener hun ikke, at branchen skal frygte, at de mange so-ejendomme i konkurs vil oversvømme markedet og presse salgspriserne på landbrugsejendomme.

»Det er for tidligt at sige noget om. Ejendommene kan tage alt fra 3 uger til et år at få sat til salg, og det afhænger af størrelse og geografi,« siger hun og tilføjer:

»Generelt er der stor interesse om de ejendomme, der er til salg. Der er stadigvæk unge landmænd, der gerne vil etablere sig som nystartede.«

Hos Finansrådet bemærker underdirektør Niels Storm Stenbæk, at påvirkningen af ejendomsmarkedet er taget med i bankernes vurderinger.

»Ejendomsmarkedet skal kunne absorbere det. Det indgår også i bankernes betragtning, hvilken påvirkning en konkurs kan få for hele markedet,« mener underdirektør i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle