Dyr vi ka’ li... og dyr, vi ikke ka’ li

Der er faglige kriterier for hvilke dyr, der er velkomne i Danmark.

Der er forskel på folk, og det er der i høj grad også på dyr. Nogle er velkomne, mens andre skal bekæmpes med al magt. Det står klart efter at en guldsjakal dukkede op i Lille Vildmose tidligere på ugen og blev fanget af amatørfotografen Claus Clausens linse og sendt direkte videre ind i de danske stuer.

Biologer og naturvejledere frydede sig, Bæredygtigt Landbrugs formand var derimod hurtigt ude at tale mod den nye indvandrer. Ligesom ulv passer den ikke ind og bør udryddes i Danmark, mener han ifølge Ritzau.

Ellers er guldsjakalen mest modtaget med afventende interesse bl.a. af Henrik Bertelsen, medlem af Landbrug & Fødevarers bestyrelse og Vildtforvaltningsrådet.

»Det er en forvokset ræv, der lever nogenlunde af de samme ting, så den behøver man ikke frygte i synderlig grad, med mindre man har ondt af rotter og mus og smågnavere,« siger han.

Hvorfor er dén velkommen, når mårhund og vaskebjørn ikke er?

Ifølge Henrik Bertelsen fordi den ikke er en invasiv art.

»Guldsjakalen er ikke indslæbt – bevidst eller ved et uheld – og der er ikke noget, der tyder på, at den vil påvirke flora og fauna i voldsom grad. Bestanden af mårhunde kan vokse eksplosivt og virkelig rydde op i bestanden af vadefugle. I Finland blev mårhund for eksempel på få år næstmest nedlagt vildt,« siger han.

Men der er jo også indførte arter, vi er glade for – fasaner for eksempel?

»Jo, men de er jo ikke en trussel mod naturen. Det indgår i vurderingen. Der bliver jo udsat hundreder af tusinder af dem for, at jægerne overhovedet kan jage dem.«

Ulve hører åbenbart til det gode selskab og må være her, men det er da ikke alle, der er glade for dem?

»Ulven er oprindeligt hjemmehørende i Danmark og vil ikke have invasiv effekt. De vil ikke brede sig ukontrollabelt. Vi har drøftet ulven i L&F, men det er ikke op til os bare at beslutte, at den skal dø. Vi synes godt, vi kan leve uden, men respekterer, at den er beskyttet. Derimod er det vigtigt, at myndighederne håndterer de udfordringer, ulven skaber, og det gør man jo.«

Vildsvin har også hørt hjemme i Danmark, hvorfor må de så ikke være her?

»Fordi man har vurderet, at det vil have nogle konsekvenser, man ikke vil leve med. De kan blive ekstremt svære at håndtere.«

Er det ikke smagsdommeri?

»Nej, det er faglige kriterier, man lægger til grund. Har man set bare lidt ude fra verden, hvor dyr er sluppet ud, kan det have ganske voldsom betydning. Skrubtudser fra Australien, der breder sig i ekstreme mængder, fisk, der fordriver den oprindelige fiskebestand, og så videre, men der er nogen, der har en mere selektiv mening og synes at dyr, man kan jage for eksempel muntjakken, som man pludselig fandt i Midtjylland (et hjortedyr, red.), er OK, mens et rovdyr, der kan æde vildt, ikke er. Det, synes jeg, mere er smagsdommeri.«

EU har en dødsliste med 37 arter, der ikke må indføres til eller handles i EU. 12 af dem findes allerede i Danmark og skal bekæmpes i naturen. Dødslisten trådte i kraft i sidste uge – men guldsjakalen er ikke på listen.

Faktaboks

  • Carsten Clausen så og fotograferede i Lille Vildmose, hvilket, forskere senere har bekræftet, er, en guldsjakal.
  • Sjakaler er ikke hjemmehørende i Danmark, men der blev fundet en død sjakal i 2015.
  • De lever i det sydøstlige Europa, i det nordlige og østlige Afrika og i det vestlige og sydlige Asien.
  • Guldsjakal er stort set altædende, men mennesker behøver ikke frygte dem - de er meget sky.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle