Dyrenes Beskyttelse har problemer med egne krav

»Straks indførsel« af bedøvelse forud for kastration af smågrise er måske end ikke muligt for Dyrenes Beskyttelses egen mærkningsordning.

Hvis du skriver under på Dyrenes Beskyttelses nye kampagne, kræver du bl.a. »straks indførsel« af bedøvelse forud for kastration af smågrise.

Men selv Dyrenes Beskyttelse har svært ved at leve op til kravet.

Organisationen sælger retten til, at slagterier kan få lov til at klistre »Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse« på deres produkter. Det står der på en række frilands- og økoprodukter. Men også disse grise har måske været kastreret uden bedøvelse, blot med smertelindring, som lovkravet er i dag.

»Metoderne har ikke været på plads før, men det er de nu, og derfor vælger vi også at udfase kastration under vores egen mærkningsordning,« siger Britta Riis.

»Det er besluttet at bedøve fra 1. januar 2019, og der arbejdes på at fremrykke dette til 1. januar 2018, hvilket afhænger af nogle rent praktiske forhold,« fortæller hun videre.

Henrik Biilman, direktør for Friland under Danish Crown, uddyber, at man kigger mod Sverige, hvor svineproducenterne udfører lokalbedøvelse forud for indgrebet.

»Vores vurdering, som det står nu, er, at det er svært at indføre kravet pr. 1. januar i praksis på grund af en række udfordringer med regelsæt og myndigheder,« siger Henrik Biilman.

Bedøvelsesmidlerne skal godkendes, og Friland har som krav, at landmanden selv skal kunne gennemføre indgrebet uden brug af dyrlæge. Det kræver uddannelse af grisepasserne, og hvem skal stå for den uddannelse?

»Der er en række praktiske ting, der tager tid, og som skal gøres ordentligt. Så er der kort tid til den 1. januar,« siger Frilandsdirektøren, som fortæller, at de samarbejder med både svenske kolleger og Fødevarestyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle