Dyrlæge startede som gårdmejerist: Går 'all in' på gedeost

Lene Schrøder er gået fra dyrlæge til gårdmejerist - hun, og hendes veninde, har startet et mejeri med gedeost i Østerlars på Bornholm.

Da vi møder Lene Schrøder på torvet i Aakirkeby, har hun udsolgt af én slags ost allerede. Hun startede sit økologiske gårdmejeri, Lykkelunds Gedemejeri, med sin partner, Lene Mortensen, for tre uger siden.

"Det er gået helt fantastisk fra start," siger Lene Schrøder.

"Vi har ikke særligt meget ost med i dag, fordi vi har solgt det meste allerede."

Det er på trods af, at hun ikke har nogen mejerierfaring. Faktisk var hun indtil for nylig dyrlæge.

"Jeg havde nok lyst til en forandring, en udfordring - og så at komme lidt ud på landet," griner Lene Schrøder.

Planer om flere

Lige nu er produktionen stadig lille. Lykkelunds Gedemejeri har 100 geder på seks hektar, hvoraf kun 35 geder malker - derfor får de kun 35 liter mælk om dagen - eller nok til cirka 4 kilo ost. Det er ikke engang nok til at lave ost hver dag.

"Vi vil gerne have at nogle flere geder yder, og at de yder lidt mere. Lige nu regner vi med at have 50-60 geder, som yder - men så skal de yde mere, end de gør nu," siger Lene Schrøder.

"Vi laver ost hver anden  til tredje dag lige i øjeblikket."

Derudover laver Lykkelund Gedemejeri også gede-is - så det skal der også bruges mælk til.

"Det smager dejligt - man kan ikke smage, at det er lavet på gedemælk. Men det er super cremet og lækkert," fortæller Lene Schrøder.

Gerne Flere om buddet

Lene Schrøder synes ikke, der er konkurrence på markedet.

"Der er ikke meget dansk gedeost, og der er ikke mange gårdmejerier. Faktisk synes jeg ikke der er nok - der må gerne komme flere!"

Selvom gedeosten er utraditionel, har Lene Schrøder og Lene Mortensen deres grunde til at bruge geder frem for køer.

"Geder er simpelthen sjovere," siger Lene Schrøder.

"De er sjove at have med at gøre, de finder på alle mulige ting, og de er glade for mennesker. Når folk skal komme til os, så er geder bare et større trækplaster, fordi de er så snakkesagelige."

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle