Dyrskuer: Afstand mellem dyr og gæster er vigtig

Risiko for uheld mellem dyr og mennesker på dyrskyer er en selvfølge. Hvert år kigger dyrskuer på, hvordan de kan forbedre sikkerheden mellem dyr og gæster. Gæsterne skal mærke, at afstand til dyr er vigtigt.

Forårs- og sommerperioden er tiden, hvor dyrskuer løber af stablen landet over. Her samles flere børnefamilier og udstillere. På Roskilde Dyrskue udspillede et voldsomt optrin sig sidste år, hvor seks personer modtog behandling efter to heste stak af ind i en menneskemængde. 

Derfor er det vigtigt at vise og informere gæster om afstand, så uheld mellem gæster og dyr mindskes, fortæller flere dyrskuer.

Mads Fjordside er daglig leder på Landsskuet i Herning, hvor 2.500 dyr i år tilmeldt med et forventet besøgstal på 50.000. Han siger, at risiko for sammenstød mellem dyr og mennesker er en selvfølge, og derfor forsøger de at forbedre sikkerheden hvert år.

"Det er klart, at det er noget, vi hele tiden har fokus på. Især på vores udstillere. Folk skal være klar over, at besøgende i dag har en længere distance til dyr og ved måske ikke hvordan, man skal stå ved siden af dyr. Der er vi opmærksomme på, at dem, som passer dyrene, tænker på, hvordan de trækker dyrene rundt på pladsen og gør folk opmærksomme," siger Mads Fjordside.

Derudover har de det seneste år renoveret stalde, så de opnår en bedre logistik på pladsen, ligesom transportvejene hjælper på adskillelse mellem dyr og publikum.

"Generelt forsøger vi hver eneste år at holde en så høj sikkerhed som vi kan, og vi prøver hele tiden at stramme op.  Inden for de rammer vi har, er sikkerheden god, men der er altid risiko med dyr og mennesker samlet. Det kan man ikke komme uden om," fortæller han.

Hos Det Fynske Dyrskue fortæller dyrskuechef Gitte Bech, at risikoen for at en tyr, hest eller andet dyr pludselig går sparker tilskuere ikke er særlig høj. Alligevel har der de sidste otte år været heste- og kvægguides, der afskærmer publikum fra f.ek.s kvæg og heste, når dyrene skal trækkes fra staldene og over til ringene.

"Hos dyrene har vi det der kaldes heste-guides, så når hestene kommer ud fra stalden og ud i ringen, afspærrer guiderne nogle trækkerveje, som kun udstillerne må gå på med deres heste og kvæg. Det har vi haft meget stor succes med de seneste år," siger Gitte Bech.

Hvor ofte har I oplevet, at dyr pludselig har teet sig?

"Et par enkelte gange. Men vi kender dem, som ejer dyrene, så det har været situationer, hvor dyrene har revet sig løs, og mange af de dyr, der er med, er vant til at komme med ud. Hvis det er unge dyr, der er med første gang, så vælger man måske at sige, at de skal stå i stalden. Vi har virkelig fokus på, at folk ikke skal komme til skade," siger hun.

Det Fynske Dyrskue foregår fra 09. - 11. juni på Odense Dyrskueplads.

Landsskuet i Herning kan i år fejre 25 års jubilæum og åbner 28. juni - 01. juli. 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle