Ekspert: Nykreditnotering kan betyde færre lån til landbrug

Der er risiko for, at det bliver sværere for landmænd at optage nye lån, hvis Nykredit går på børsen, lyder det fra en bankekspert. Det afvises af landbrugets rødder i Nykredits bestyrelse og repræsentantskab.

Inden for overskuelig fremtid skal repræsentantskabet og bestyrelsen i Nykredit tage stilling til, om finanskæmpen i det kommende år skal på børsen.

Men hvis noteringen bliver en realitet, vil det potentielt kunne lægge en dæmper på mængden af nye udlån til landbruget, lyder vurderingen af Mikkel Emil Jensen, finansanalytiker i Sydbank.

»Det er klart, at hvis de bliver ved med at låne ud til landbruget i et relativt risikabelt miljø, vil det opfattes som usikkert af aktionærerne, og noteringen øger derfor ikke chancen for flere landbrugsudlån. Man skal huske på, at vilkårene for låntagerne generelt er stramme i forhold til landbruget, og at kreditfokus i kølvandet på krisen er højere end nogensinde. Typisk har bankerne haft mange af de dårlige kunder længe, og de vil ikke tage nye kunder ind, hvor der er udsigt til, at det kan gå værre«, siger Mikkel Emil Jensen.

Vil have højere profit

Han understreger, at ledelsen ved en børsnotering helt naturligt skal tage hensyn til aktionærerne, og det vil rykke på spillet mellem interesserne i selskabet.

»Det vil blive en balancegang mellem interesserne, for pludselig vil andre også have en bid af kagen. Det vil være naivt at antage, at en del af det tidligere fokus på låntagerne ikke vil flytte sig til aktionærerne«, siger han.

Næstformand afviser

Men at en børsnotering potentielt vil kunne sætte sig i Nykredits landbrugsudlån, er Hans Bang Hansen, gårdejer og næstformand i Forenet Kredit, ikke enig i.

»Jeg tror ikke, at en børsnotering vil gøre Nykredit mere selektiv med, hvem de låner penge ud til. Der er jo ingen, der har en låneret i dag. Men det er selvfølgelig vigtigt, at det ikke er kapitalforholdet, der begrænser vores udlån, for det vil gøre ondt på landbruget, hvis ikke vi er i stand til at låne ud i både høj- og lavkonjunktur. Og der hjælper børsnoteringen«, siger Hans Bang Hansen.

Fra landmand til aktionær

Også Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer og dermed en af landbrugets toprepræsentanter i Nykredits repræsentantskab, tvivler på, at en notering vil sætte sig i nye landbrugsudlån.

Hans bekymring omkring den forestående børsnotering går i stedet netop på, at der vil være interesser, der stikker i hver sin retning, hvis selskabet går på børsen.

»I det øjeblik, man får aktionærer ind til bestyrelsesbordet, bliver deres fokus på at sikre det størst mulige afkast af deres investering. Der kigger man på at tjene mest muligt på investeringen i stedet for at have de billigste lån til gavn for låntagerne. Og det er en glidebane, hvor man langsomt kan tvinges til at tage for store hensyn til aktionærerne«, siger han og understreger, at en børsnotering ikke skal trumfes igennem for enhver pris.

»Det er jo bidragssatser, det i sidste ende handler om. Derfor er det afgørende, at alt bliver gjort nu for at finde et alternativ til en notering«, siger han og glæder sig over, at det er lykkes for Nykredit at få reduceret omkostningerne og få forbedret resultatet.

Faktaboks

Nykredits mulige børsnotering

  • De første planer om en børsnotering blev luftet i februar 2016 med begrundelse om, at der var nye kapitalkrav på vej fra internationale myndigheder. De nye krav betyder, at selskabet skal rustes bedre økonomisk.
  • Det kan bl.a. ske gennem en notering eller hævede priser.
  • Første halvår af 2017 gav et overskud på 5,4 mia. kr. efter skat, og det har fået flere til at sige, at selskabet formentlig kan klare sig uden en børsnotering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle