Eksperter: Koster 14. mia. kr. at udrydde husdyr-MRSA i Danmark

Den norske saneringsmodel er for dyr i Danmark, vurderer eksperter.

Det er alt for dyrt i forhold til værdien at udrydde MRSA, ligesom man har gjort i Norge, at sanere landets svinebesætninger.

Sådan lyder konklusionen fra en ekspertgruppe - nedsat af Miljø- og Fødevareministeriet for knap et år siden - som nu har offentliggjort deres rapport.

Ifølge konservativt skønnede beregninger fra Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, vil det koste ca. 14 mia. kr. at udrydde husdyr-MRSA i Danmark. En sådan løsning må opvejes mod den samlede risiko, husdyr-MRSA udgør for folkesundheden, skriver ekspertgruppen.

"På baggrund af den nuværende epidemiologiske viden anbefaler MRSA-ekspertgruppen, at man på dette niveau håndterer og kontrollerer situationen, men ikke søger at udrydde, som man gjorde i Norge," skriver eksperterne i deres konklusion.

MRSA-ekspertgruppen vurderer, at forekomsten af husdyr-MRSA sandsynligvis vil kunne elimineres over en længere årrække ved saneringsinitiativer efter lignende principper, som er blevet anvendt i Norge.

"En væsentlig forskel er imidlertid, at næsten alle besætninger i Danmark er smittede modsat den daværende situation i Norge, hvor kun få besætninger var husdyr-MRSA positive ved programmets start," skriver de.

Danmark har på nuværende tidspunkt en langt højere forekomst af husdyr-MRSA.

MRSA-ekspertgruppen vurderer, at husdyr-MRSA udgør et lille sundhedsproblem for befolkningen som helhed. Husdyr-MRSA udgør dog et voksende sundhedsproblem især for syge og svagelige patienter.

"Husdyr-MRSA er herudover en del af det samlede resistensproblem i verden. I Danmark er husdyr-MRSA dog ikke den mest alvorlige resistenstrussel. En større trussel er en række svært multiresistente bakterier (Vancomycin-resistente-enterokokker, Carbapenem-resistente bakterier (CPE-bakterier), Extended spectrum beta-lactamase-producerende bakterier (ESBL) og Clostridium difficile). Infektioner med disse bakterier kan nemlig kun vanskeligt behandles, og nogle af disse bakterietyper er på vej til at blive pan-resistente (resistente mod alle typer kendte antibiotika)," skriver gruppen videre.

"Udbredelsen af husdyr-MRSA-infektioner i Danmark bør søges begrænset. Både af hensyn til den enkelte borger/patient, men også for at fastholde muligheden for at behandle med smalspektret antibiotika i sundhedsvæsenet. Jo flere i befolkningen, der er bærere af husdyr-MRSA, jo flere syge og svækkede personer risikerer at få husdyr-MRSA, som kan forårsage alvorlig sygdom. Det er derfor vigtigt at begrænse udbredelsen af husdyr-MRSA i befolkningen, men man skal samtidig tage hensyn til, at husdyr-MRSA kun sjældent er årsag til alvorlig sygdom hos sunde og raske personer."

Udbredelsen af husdyr-MRSA i slagtesvinebesætninger er steget fra 68 procent i 2014 til 88 procent i 2016, og i takt med denne stigning er antallet af personer med husdyr-MRSA, der ikke har kendt kontakt til dyr også steget, skriver eksperterne.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen siger i en pressemeddelelse:

"Med disse anbefalinger er vi nu godt rustet til at lægge en køreplan for den fremtidige indsats mod husdyr-MRSA. Jeg vil nu drøfte ekspertgruppens anbefalinger med Folketingets partier i forbindelse med efterårets politiske forhandlinger om et nyt veterinærforlig. Jeg ser frem til sammen med Folketingets partier at finde frem til de bedste og mest virkningsfulde indsatser for at forebygge husdyr-MRSA i landbruget," siger Esben Lunde Larsen.

Rapporten kan læses her.

Faktaboks

MRSA-ekspertgruppen er sammensat af repræsentanter fra:

  • Den Danske Dyrlægeforening
  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Københavns Universitet, Lægeforeningen
  • De Lægevidenskabelige Selskaber
  • Danske Regioner
  • Sundheds- og Ældreministeriet
  • Veterinærinstituttet i Norge og Fødevarestyrelsen.
  • Formandsposten varetages af Erik Jacobsen, tidligere departementschef i Miljøministeriet.

Ekspertgruppen fik til opgave at:

  • Gøre status over initiativerne i ”Handlingsplan for husdyr-MRSA”.
  • Behandle avlstoppens betydning for smittespredning og smitteveje.
  • Undersøge hvorledes MRSA holdes væk fra besætninger med kalve og fjerkræ.
  • Vurdere hvorledes forekomsten hos de økologiske svinebesætninger holdes på et lavt niveau og om muligt helt fjernes fra de besætninger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle