Er økologisk mælkeproduktion bedre end konventionel?

Arla trækker i bremsen og siger nej tak til de konventionelle landmænd, som ønsker at lægge om. Det betyder, at landmænd med 82 mio. kg mælk, som ønsker at lægge om, er på venteliste.

Oplagt at producere økologisk mælk

Jeg synes ikke, det handler om, hvad der er bedst. Hver landmand må dyrke sine interesser og se på, hvad forbrugerne vil have.

Når det er sagt, synes jeg klart, at det er oplagt at drive mælkeproduktion økologisk. Det er ikke væsentligt dyrere at producere et kilo mælk økologisk end konventionelt, hvis man eksempelvis sammenligner med prisforskellen, når det handler om at producere svin. Og så kan jeg godt lide, at økologisk produktion kræver, at man har harmoni i driften, altså at jordarealet skal svare til den mængde dyr, man har. Det giver god mening i forhold til næringsstoffer, og når det handler om at dyrke grovfoder til sine dyr. Det er sundt, at man skal tænke på harmoni, når man har en landbrugsbedrift.

For mig er det også vigtigt, at dyrene kommer udenfor - og tænk på, hvor mange mennesker, økodagen, hvor køerne kommer på græs, trækker til.

Det er rigtigt, at man må bruge en vis mængde ikke-økologisk husdyrgødning som økolog, men når man har en mælkeproduktion, producerer man altså rigtig meget gødning selv. Mængden er i øvrigt også lige blevet sat ned.

Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen, Landbrug & Fødevarer.

Der er jo ingen forskel på mælken

Nej, der er jo ingen forskel på økologisk mælk og konventionel mælk. Man sælger økologien på dyrevelfærd, men dyrene får ikke bedre velfærd hos økologerne, end de har hos mig. Jeg udvidede i 2015 og blev kåret som en af tre danmarksmestre i mælkekvalitet sidste år.

Hvis mine 400 køer skulle på græs, ville det kræve et kæmpe areal, og den vandring, koen skulle ud på, er meget lang. Og tænk på hvor langt hun skulle gå for at få vand. Det eneste, man sælger økologien på, er, at koen kommer på græs. Mine køer går inde i en stald, hvor der er køligt. Vi kan tænde ventilatorer, der hver flytter 45.000 kubikmeter luft i timen. Dem har vi fire af. Jeg tror nok, mine køer ville finde hurtigt ind igen, hvis jeg lukkede dem ud. Man kan jo også diskutere, hvor stor kvælstofudvaskningen er, der hvor økologens køer står og venter på at komme ind hver dag.

I forbindelse med ensilering af græs får jeg lavet en analyse, og når der ikke er mineraler og vitaminer nok i mit foder, må jeg tilføre det. En økologisk landmand må supplere med 15 pct. ikke-økologisk foder, men så kan man jo i virkeligheden ikke kalde det økologi.

Niels Christian Jørgensen, Brovst, danmarksmester i mælkekvalitet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle