Erling køber kødet direkte fra landmanden

En del af gæsterne hos Toftegaards høstmarked var også kunder. For landmand Henrik Terkelsen er privatkunderne vigtige, selvom han gerne ville have flere restauranter som kunder.

Det er godt kød, han kender baggrunden for - og det er økologi og naturpleje. Sådan forklarer Erling Larsen om årsagen til, at han køber kød direkte hos Toftegaard på Glænø.

"Det har noget at gøre med, at den jord vi bor på, skal vi passe på. Det har også noget med giftstoffer at gøre. Jeg tænker, vi får rigelig med giftstoffer til dagligt, så behøver vi heller ikke få det i maden. Men det er mest af hensyn til naturen," siger Erling Larsen om, hvorfor han køber oksekød her fra naturplejen på Glænø.

Landbrugsavisen.dk's udsendte møder ham til Økologisk Høstmarked på Toftegaard, der afholder arrangementet sammen med naboen og partneren Grønholtgård.

Kunder som Erling Larsen er vigtige for landmanden, Henrik Terkelsen, der både har kalve- og studeopdræt, baseret på jerseykalve der ellers ofte ville have været slået ihjel af mælkeproducenten straks efter fødsel.

"Jeg plejer at sige, at der bliver slået 28.000 jerseykalve ihjel om året, undtagen 78. For de går her på Glænø," siger Henrik Terkelsen med et kækt smil og modtager spontane klapsalver fra gæsterne.

Vi står og kigger på studene, da jeg spørger de cirka 20 i gruppen, hvor mange der har købt kød hos Henrik Terkelsen. Tre-fire stykker rækker hånden op, inklusiv Erling Larsen.

Han forklarer, at han kender Henrik Terkelsen, fra da de begge arbejdede på det hedengangne Cafeteatret i København. I dag er Erling Larsen 72 år og arbejder med teateradministration. Det er længe siden, de to har arbejdet sammen, men han hørte om Henrik Terkelsens kød og har været flittig kunde. Et problem er dog, at Henrik Terkelsen sælger kvarte kalve eller stude. Det er meget kød for en enlig som Erling Larsen, men han deler med venner eller familie.

Kalvene og studene - der koster fra 90 til 105 kr./kg, får stort set kun græs og mælk. Det kan smages, mener Erling Larsen.

"Det er noget andet end det vakuumpakkede, man køber i supermarkedet. Man kan selvfølgelig også få andet kød, der er godt, men det er godt," siger Erling Larsen.

"Det smager som kød gjorde i min barndom. Jeg har familieoprindelse i landbruget, og kødet smagte anderledes dengang," mener han.

Henrik Terkelsen forklarer Landbrugsavisen.dk, at de fleste kunder får han via Facebook eller at folk spreder rygtet om hans kød. Indtil videre har han solgt det meste kød direkte til forbrugeren, men han går efter at få flere restauranter som kunder. I dag aftager Restaurant Vandvid og Biomio i Kødbyen i København hans kød, men han vil gerne have flere lignende kunder. Godt nok får han mindre fra kødet hos restauranterne, men de parterer selv kødet og aftager større partier. Så det er nemmere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle