EU-eksporten af svinekød taber fart

Efter stærk stigning i 2016 har EU-eksporten af svinekød i de seneste måneder tabt pusten.

Af Karsten Flemin, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

I diagrammet er – med EU-Kommissionen som kilde – vist udviklingen i den månedlige eksport af svinekød ud af EU. Som det fremgår af diagrammet, har eksporten siden marts i år ligget under sidste år.

Faldet i EU-eksporten af svinekød skyldes først og fremmest et fald i den kinesiske import af svinekød, samtidig med at prisen for svinekød i EU i 2017 er blevet så høj, at det hæmmer eksporten generelt. Et fald i dollarkursen har yderligere forstærket problemerne for eksporten ud af EU.

I 2016 steg eksporten af svinekød fra EU kraftigt takket være øget eksport til Kina. Den gode efterspørgsel fra Kina fortsatte indtil marts i år, men siden har der været fald i eksporten til Kina. For øvrige hovedmarkeder ligger EU-eksporten af svinekød dog højere i 2017 sammenholdt med 2016.

Fald i svineprisen

Den lavere eksport af svinekød ud af EU i kombination med mangel på stabilt grillvejr over Central- og Nordeuropa har medvirket til at sætte det europæiske svinekødmarked under pres i juni og juli. Herhjemme har vi set noteringen falde med to gange 30 øre i begyndelsen af juli til nu 11,00 kr./kg.

Slagtningerne af svin i EU har ellers indtil nu i år ligget i underkanten af sidste år. Men faldet har ikke været stort nok til at opveje for den lavere eksport.

Markedet nu stabiliseret

De seneste uger har slagterierne dog meldt om en stabil markedssituation, hvor der nu er god balance mellem udbud og efterspørgsel på det europæiske marked. Tyske slagterier har således også opgivet deres ”huspriser”.

Til markederne uden for Europa er der stabil afsætning af biprodukter til Kina, mens det fortsat halter med salget af svinekødudskæringer til riget i midten. Til Japan rapporteres om en god stabil handel.

Siden årets begyndelse er dollarkursen ellers faldet mere end 10 pct. over for euro/danske kr. Dette rammer naturligvis de hjembragte priser ved eksport, da det først og fremmest er amerikanske eksportører, der konkurreres med på markederne uden for EU. Men det må siges at være positivt, at noteringen fortsat kan ligge på så højt et niveau som 11,00 kr./kg, med tanke på den udvikling vi har haft i dollarkursen.

Frihandelsaftale EU-Japan

I sommer lykkedes det så endeligt at få frihandelsaftalen mellem EU og Japan forhandlet på plads. I dele af pressen blev aftalen fremstillet som det helt store guldæg for dansk svinekødeksport. Det synes jeg dog er en noget forenklet fremstilling.

Der skal ikke herske tvivl om, at aftalen på længere sigt er positiv for eksporten af svinekød til Japan, især hvis vi ønsker at bevare en stor eksport til Japan. Nu går der et par år med formel godkendelse af aftalen i landene, inden den for alvor kan begynde at træde i kraft omkring år 2020. Og mon ikke USA til den tid også har en lignende aftale med Japan?

Afrikansk svinepest i EU

Modsat frihandelsaftalen med Japan har sommeren også budt på mere bekymrende historier. Først blev der i juni meldt om afrikansk svinepest blandt vildsvin i Tjekkiet, og i juli blev også Rumænien ramt af sygdommen.

Der er grund til bekymring over, at der tilsyneladende fortsat sker spredning af afrikansk svinepest via vildsvinebestande i Østeuropa. Men udbruddet i Tjekkiet og Rumænien får dog ikke umiddelbart nogen markedsmæssige konsekvenser, da eksporten af svinekød fra de to lande ud af EU er stærkt begrænset.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle