EU vil styrke naturindsatsen

EU-Kommissionen har præsenteret en ny 15-punkts handlingsplan, der skal forbedre naturindsatsen i Europa.

Med en ny handlingsplan på 15 punkter vil EU-Kommissionen sætte fart på den europæiske naturindsats.

Planen blev offentliggjort torsdag og handler om at sætte skub i implementeringen af to direktiver, der er hjørnesten i EU’s naturbeskyttelses-regler.

Det skriver Altinget.dk

Handlingsplanens 15 punkter skal føres ud i livet frem mod 2019, og det skal munde ud i ”en hurtig forbedring” af EU-landenes implementering af fugle- og habitatsdirektiverne.

De to direktiver er helt centrale i den danske naturbeskyttelsesindsats, fordi de stiller krav til udpegning og beskyttelse af særlig natur – de såkaldte Natura 2000-områder. Danmark har udpeget 252 områder, og arealet svarer til Fyn med omkringliggende øer.

EU-Kommissionens førstenæstformand Frans Timmermans forventer, med den nye handlingsplan, klare forbedringer af naturindsatsen:

”Nu sikrer vi, at direktiverne lever op til deres fulde potentiale, så de bevarer og beskytter Europas rige biodiversitet,” siger han i en pressemeddelelse.

Halter på vandene

Årsagen til Kommissionens handlingsplan er, at der fortsat er lang vej til målet om at standse naturens tilbagegang i 2020. Kommissionen har i handlingsplanten argumenteret det med, at kun omkring halvdelen af fuglene og en mindre andel af beskyttede arter og naturtyper har det godt nok i dag.

Selve Natura 2000-netværket er ifølge Kommissionen på plads, men desværre halter det i høj grad stadig på vandet. Derudover er der kun lavet ordentlige forvaltningsplaner for 50 procent af Natura 2000-områderne, lyder det.

Selve handlingsplanen har fire overordnede mål: Bedre vejledning og formidling af viden. Mere politisk ejerskab og bedre overholdelse af regler. Flere investeringer i Natura 2000-områderne såvel som bedre kommunikation samt inddragelse af borgere og aktører, skriver Altinget.dk.

De overordnede mål skal opnås gennem 15 tiltag, hvor Kommissionen blandt andet vil sikre mere viden gennem øget overvågning og afrapportering, sikre flere penge til naturen ved at forhøje LIFE-budgettet – EU's tilskudsordning til natur, miljø og klima – med 10 procent til natur og biodiversitet. Derudover skal der arbejdes for flere private penge til naturinvesteringer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle