EUs eksport er steget trods russisk embargo

EUs samlede eksport af landbrugsfødevarer til tredjelande er steget 5,7 procent i værdi under embargoen.

EU har formået at kompensere tabene i eksporten til Rusland ved at øge eksporten til andre markeder, efter at Rusland 7. august 2014 indførte et importforbud mod fødevarer fra EU. Det viser en opgørelse, EU Kommissionen har lavet efter det første år med embargoen.

Opgørelsen viser også, at det har taget sin tid at omstille eksporten til andre markeder. Efter et kraftigt dyk i august rettede eksporten sig op over de følgende måneder, men det er først inden for det sidste halve år, at eksporten for alvor er steget igen.

Embargoen, der ud over EU var rettet mod USA, Canada, Australien og Norge, omfattede blandt andet oksekød, svinekød og fjerkrækød samt mejeriprodukter, frugt og grøntsager, og 25. juli i år forlængede Rusland importembargoen med et år.

Eksporten steget 5,7 procent

EU Kommissionens opgørelse for perioden august 2014 til juli 2015 viser, at EUs samlede eksport af landbrugsfødevarer til tredjelande steg i værdi med 5,7 procent i forhold til for et år siden, og i juli var eksporten endda 8 procent større end i juli 2014.

Eksportværdien til USA og Kina er for eksempel steget med henholdsvis 16 og 33 procent i perioden, og eksporten er tilsvarende steget til en række vigtige asiatiske markeder, såsom Hongkong (19 procent) og Sydkorea (29 procent). Eksporten er også øget til visse arabiske lande: Saudi-Arabien (10 procent), De Forenede Arabiske Emirater (14 procent) og Egypten (26 procent).

EUs samlede eksport af landbrugsfødevarer til Rusland faldt i samme periode fra 82,5 til 47 mia. kr. svarende til et fald på 43 procent.

Mejeriprodukter er tabere

EU Kommissionen har også analyseret eksporten til tredjelande af de produkter, der er ramt af embargoen.

Analysen viser, at eksporten af oksekød og fjerkræ rent faktisk steg med henholdsvis 23 og 5 procent, mens eksporten af svinekød var uændret.

Den store taber har været mejeriprodukter.

For ost, skummetmælkspulver og sødmælkspulver faldt eksportværdien således med henholdsvis 14, 10 og 24 procent, mens smøreksporten steg med tre procent på grund af en stigning i Mellemøsten.

Frugt og grøntsager har også været hårdt ramt af embargoen, idet værdien af eksporten er faldet 12 procent.

Ikke overraskende

Handelsdirektør Jan Laustsen, Landbrug & Fødevarer, er ikke så overrasket over, at eksporten af svinekød tilsyneladende har klaret embargoen bedre end mejeriprodukter, fordi der allerede var restriktioner på svinekød til Rusland fra februar sidste år. Derfor blev svinekødet allerede ramt året før, samtidig med at der var længere tid til at finde andre markeder.

Samtidig gør han opmærksom på, at dollarkursen har trukket i den gode retning, især for svinekød, mens eksporten af mejeriprodukter til USA er kvotebelagt.

Endelig har der været oplagring af mejeriprodukter i EU, som måske har haft en forsinkende effekt på eksporten.

Faktaboks

Eksporten i tal

  • Oksekød: 23 procent
  • Svinekød: 0 procent
  • Fjerkræ: 5 procent
  • Ost: -14 procent
  • Skm. pulver: -10 procent
  • Sødm. pulver: -10 procent
  • Smør: 3 procent
  • Frugt og grønt: -12 procent

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle