EUs landbrugskommissær varsler ny krisepakke i juli

EUs mælkeproducenter har udsigt til endnu en krisepakke fra EU. Kommissionsforslag ventes på ministerrådsmøde 18. juli.

En ny, EU-finansieret krisepakke med ophørsstøtte til Europas trængte mælkeproducenter er efter alt at dømme i støbeskeen og vil blive fremlagt på næste landbrugsministerrådsmøde 18. juli.

Det var varslet fra EUs landbrugskommissær, Phil Hogan, da han i denne uge mødtes med EUs landbrugsministre i Luxembourg.

»Kommissæren bemærkede, at han i juli vil komme med en pakke. Hvad den kommer til at indeholde, ved vi ikke. Men han skal finde en løsning, der ligger mellem yderpunkterne i de forskellige holdninger blandt EU-landene,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der deltog i mødet.

Fokus på eksport

Esben Lunde Larsen understreger, at den danske regering fortsat er imod udvidet adgang til statsstøtte og tvungne ophørsordninger, som en række lande har slået til lyd for.

»Det spor, vi følger fra dansk side, er, at gode, solide danske produkter kan komme ud på flere markeder.«

Måske 500 mio. euro

Indhold, størrelse og finansiering af den nye krisepakke er endnu ikke kendt. Men i dagene efter mødet har der været spekulationer om, at det bliver en pakke af samme størrelsesorden som den sidste fra september 2015, det vil sige i alt på 500 mio. euro svarende til ca. 3,7 mia. danske kroner.

Denne første pakke beløb sig for Danmarks vedkommende til i alt ca. 83 mio. kr., hvoraf danske mælkeproducenter har fået udbetalt ca. 66 mio. kroner.

Mælkeoverskud vokser

Ved ministerrådsmødet oplyste Hogan, at EUs mælkeproduktion i de første fire måneder af 2016 er vokset med 5,6 procent - svarende til 2,8 mio. ton - sammenlignet med sidste år.

Vækstraten i mælkeproduktionen er dermed syv gange så høj som eksportens vækst.

Derfor er EU pisket til forsøge at skabe større balance i markedet, mente Hogan.

EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen, L&F, understreger, at for L&F er det afgørende, at en ny ophørsordning ikke finansieres af EUs krisereserve, og at den ikke bliver obligatorisk - hverken for lande eller enkelte landmænd

Har øje for Danmark

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen glædede sig over en melding fra Phil Hogan om, at han har et specielt øje for de udfordringer, Brexit byder på for lande som Danmark, Irland og Holland, som eksporterer særlig meget til Storbritannien.

Et emne kommissæren vil vende tilbage til i juli.

»Det er meget interessant og noget, vi vil grave i i den kommende tid,« sagde Esben Lunde Larsen.

Phil Hogan måtte forlade ministerrådsmødet i utide for at haste til Bruxelles, hvor EU-Kommissionen holdt krisemøde i anledning af briternes beslutning om at udtræde af EU.

Det betød, at et punkt om forenkling af landbrugsreformens grønne krav måtte udskydes til næste ministerrådsmøde.

Også en status for arbejdet med økologiforordningen måtte udsættes.

Faktaboks

Stort pres for krisehjælp

  • Presset for nye, EU-finansierede hjælpeinstrumenter til EUs kriseramte landmænd generelt, men især mælkesektoren, er voldsomt blandt EUs medlemslande.
  • Nogle lande ønsker frivillige, andre går ind for obligatoriske ophørsordninger.
  • Nogle ønsker mulighed for give mere statsstøtte - andre ikke.
  • Og holdningerne til finansieringen deler også vandene - nogle kigger efter krisereserven, hvilket L&F tager klart afstand fra.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle