Eva Kjer: Satser på nye gødningsregler i februar

Tak for medvinden - vi har brug for endnu mere, var de delegeredes melding til miljø- og fødevareminister Eva Kjær Hansen og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Om alt går vel er udfasningen af de reducerede gødningsnormer indledt fra 1. februar 2016. Og randzoner, forbud mod at sprøjte og gøde på paragraf tre-arealer vil være en saga blot.

Den melding kom fødevareminister Eva Kjer Hansen, frisk indfløjet fra Sydafrika, med til delegeretmødet.

»Det er stadig mit mål, at datoen bliver 1. februar, men en helt fast dato kan jeg ikke give,« sagde ministeren og høstede stort bifald fra salen.

Der er også lempelser på vej i vandplanerne. Her har hun taget fat på kriterierne for udpegning af vandløb og sætter en stopper for, at vandløb med opland på mindre end ti kvadratkilometer tages med i planerne og udsættes for restriktioner.

»Mindre vandløb skal kun medtages i meget begrænset omfang. Der skal alene være tale om små, naturlige vandløb, hvor målet for miljøindsatsen allerede er opfyldt, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats,« sagde ministeren.

Hun vurderer, at det samlede kilometertal på vandløb, hvor der skal foretages indgreb ifølge vandplanerne, bliver formindsket »markant«.

Det var en veloplagt miljø- og fødevareminister, der gik på talerstolen, selv om hun kom næsten direkte fra Sydafrika, hvor hun havde promoveret danske fødevarer.

»Sydafrika er en vækstøkonomi, der giver adgang til hele det sydlige Afrika. Det kan blive et stort marked for danske løsninger og danske fødevarer,« siger Eva Kjer Hansen.

Flere ønsker

Men selvom de delegerede var begejstrede for ministerens løfter om bedre tider, stod de delegerede i kø for at gøre opmærksom på flere ønsker som PSO-afgifter, datotyranni, kontroller og restriktioner.

»Helt konkret stammer 15 procent af den gæld, vi har i dansk landbrug, fra afgifter på generationsskifter. Det er vi nødt til at få gjort noget ved,« sagde Tolvmandssektionens næstformand, Anne Sophie Gamborg. Hun pegede på, at 15 procent af landbrugets gæld stammer fra afgifter på generationsskifter. Og formand for Landøkonomisk Selskab Claus Neergaard pegede på, at op mod 1.200 landbrug står umiddelbart foran generationsskifte.

»Det virker sandsynligt, at afgiftslempelser her kan give så megen fremdrift i erhvervet og følgeerhvervene, at det vil være selvfinansierende,« sagde Claus Neergaard.

Jørgen Popp Petersen fra LHN pegede på, at andre EU-direktiver som Natura 2000-reglerne kan ophæve de forbedringer, miljø- og fødevareministeren får indført med regeringens 16 punktsplan for erhvervet.

»Det er jeg opmærksom på. EU-Kommissionen er i gang med et fitness-tjek af Natura 2000-reglerne. Vi er aktive med at påvirke alle EU-direktiverne, der griber ind i hverdagen,« lovede Eva Kjer Hansen.

Ministeren pegede på, at danske landmænd har et godt udgangspunkt.

»Det er klart, at de unge bliver skræmt - og også bankerne. Men optimismen skal nok komme, for grobunden er god. Danske landmænd har gennem generationer udviklet et højteknologisk og professionelt landbrug,« sagde Eva Kjer Hansen.

Faktaboks

Løfter om lempelser

  • Færre vandløb omfattet af vandplaner
  • Mere grødeskæring
  • Målrettet regulering ad kvælstofindsats
  • Ranszoner skrottes
  • Væk med sprøjte- g gødskningsforbud i § 3-områder

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle