Fødevarepriser i svag global stigning

Mælken hiver op, mens grisekødet trækker ned, når FAO's Food Price Index for september er gjort op.

En stigning på 0,8 procent er ikke alverden, men trods alt en stigning.

Det er FN's fødevareagentur FAO's vurdering af prisudviklingen fra august til september i deres Food Price Index. Det var især vegetabilske olier og mejeripriserne, der skubbede opad.

Kornpriser faldt

FAO vurderer, at kornpriserne fraldt en procent fra august til september. Det er anden måned i træk med fald - men priserne er otte procent over samme niveau sidste år. Rigelige forsyning af majs i Sydamerika pressede majspriserne, samt høstpres fra de nordlige breddegrader. En god russisk høst presser hvedepriserne.

Vegetabilske olier

Især palmeolien var med til at give stigninger i priserne for de vegetabilske olier. Sojaolie steg ligeledes i pris. Også robust udvikling på rapsmarkedet styrkede priserne.

Mejeripriser steg to pct.

Mejeriprisindekset hos FAO steg 2,1 procent fra august til september. Aktuelt er priserne 27,4 procent højere end samme tid sidste år, men stadig 18,6 procent under rekorden i februar 2014. Væksten drives i EU, Australien og New Zealand, mens USA kører i lavere tempo. Smør og ost efterspørges mest. Mælkepulver - både SMP og WMP - oplever derimod kun lille efterspørgsel.

Kødpriser uændrede

De internationale kødpriser er uændrede i forhold til august og er pt. 5,8 procent højere end samme tid sidste år. Lammekød steg i pris, mens svinekød faldt i pris. For okse- og fjerkrækød var priserne uændrede. Det er øgede leverancer fra Brasilien, som ifølge FAO presser svinekødet.

Sukkerpriser uændrede

FAO's sukkerprisindeks var næsten uændret i forhold til august, men hele 33 procent under priserne samm tid sidste år. Det hurtige fald i sukkerpriserne skyldes øget udbud og træg efterspørgsel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle