Fødevarepriserne tager revanche: Nu stiger de igen globalt

Især mælkeprisen er strøget i vejret - men sukkeret er faldet i pris.

Efter tre måneder med fald er FN's fødevareagentur FAO's Food Price Index igen stigende.

I maj måned steg prisindekset med 2,2 procent, viser de netop offentliggjorte tal. Stigningerne sker på tværs af alle fødevarekategorier, dog med sukkeret som en kedelig undtagelse.

Over en bred kam er fødevarepriserne 10 procent højere end samme måned sidste år.

Kornet i stigning

FAO-kornprisindekset steg i maj med 1,4 procent i forhold til april måned. Dog er kornet generelt 2,9 procent billigere end samme tidspunkt sidste år.

"Vejrudviklingen og stærkere handelsaktivitet understøttede hvedeeksportpriserne," skriver FAO, som dog noterer, at store lagre holdt prisen i ave for majsen.

Vegetabilske olie i kraftig stigning

De vegetabilske olier steg i maj med 4,7 procent i pris. Det er palme- og sojaolie, som hiver priserne op, skriver FAO. Der er forventninger om gode, globale forsyninger, men efterspørgslen trumfer forsyningen, og derfor stiger prisen, vurderer FAO.

Mælkepriserne i stigning

FAO's mælkeprisindeks steg med 5,1 procent) i maj måned. På trods af den seneste stigning er indekset stadig 30 procent under dets højdepunkt i februar 2014. Alle mejeriprodukter steg i pris i maj måned, dog holder EU's pulverlagre skummetmælksprisen i ro, skriver FAO. Europæerne og amerikanerne pressede smørprisen op.

Kødpriserne steg lidt

FAO's vurdering er, at kødpriserne globalt steg med 1,5 procent i maj måned. Dermed fortsætter de beskedne prisstigninger, kødpriserne har oplevet i år. Svin-, okse- og fårekød steg i pris, mens prisen på fjerkrækød var stabil. Priserne på oksekød blev presset i vejret af begrænset eksport fra Oceanien.

Sukkerpriserne faldt

FAO's sukkerprisindeks faldt 2,3 procent fra april til maj og er dermed på det laveste niveau i 13 måneder. FAO skriver, at sukkerpriserne blev stærkt påvirket af, at den brasilianske sukkerproduktion er højere end forventet, samtidig med at Brasiliens valuta, real'en, faldt i værdi. Det lagde en dæmper på brasiliansk produktion af ethanol på baggrund af sukker. Derudover ventes Pakistan og Kina at pålægge sukker nye toldsatser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle