Fødevarevirksomhederne forventer eksportboom

Fødevarevirksomhederne er med til at trække eksportvækst.

Fødevareeksporten stiger med 7,9 procent næste år. Sådan lyder forventningen fra virksomhederne selv ifølge en måling blandt 313 eksportvirksomheder foretaget af analyseinstituttet Wilke for Finans.

Væksten vil i givet fald være en forbedring af sidste års vækst. I 2016 steg fødevareeksporten med 6,8 procent i første halvår og 4,4 procent i andet halvår.

Fødevarevirksomhederne er blandt de virksomheder med de største vækstforventninger.

De lyse udsigter kan ifølge bl.a. Danske Bank og Sydbank få virksomhederne til at investere mere og derved lægge en endnu mere solid bund under det nuværende opsving.

»Virksomhedernes konkurrenceevne er forbedret gevaldigt over de seneste år. Samtidig har de internationale nøgletal været rigtigt gode. I lang tid har USA trukket væksten, men det seneste halve år er Europa kommet godt med. Det er ikke så underligt, at eksportvirksomhederne er optimistiske,« siger Søren V. Kristensen, økonom hos Sydbank, til Finans.

Således venter virksomhederne at ville øge eksportsalget med 7,1 pct. i anden halvdel af 2017 mod et skøn på 3,1 pct. i første halvdel af året. Fremstillingsvirksomhederne og fødevareproducenterne er de mest optimistiske og forventer stigninger på hhv. 6,4 pct. og 7,9 pct. i året som helhed.

Fremgangen er bredt fordelt ud over vores største markeder. Virksomhederne regner med at øge salget til USA med 8,1 pct., med 15,6 pct. til Fjernøsten, med 5,1 pct. til Tyskland og med 6,4 pct. til Sverige.

Optimismen trodser stigende usikkerhed om væksten i Kina, om hvad den amerikanske præsident, Donald Trump, kan finde på af handelsrestriktioner og om konsekvenserne af Storbritanniens udmelding af EU.

Det ligger ifølge Bjørn Tangaa Sillemann, økonom i Danske Bank, fint i tråd med de seneste økonomiske nøgletal fra bl.a. USA og Tyskland, der tyder på stærk fremgang.

EU har over de seneste måneder indgået frihandelsaftaler med både Japan og Canada, som også giver en grund til optimisme, mener han.

Tal fra Danmark Statistik viste da også forleden, at humøret i den danske industri i juni var på sit højeste i tre år. Det kan være et tegn på, at virksomhederne snart vil investere mere, forklarer Bjørn Tangaa Sillemann.

»Vi mener, at der er gode muligheder for, at eksporten kan fortsætte de gode takter resten af i år. Det vil være rigtigt positivt,« siger Danske Bank-økonomen til Finans.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle