Følelser kan koste milliarder

Indsatsplaner i forhold til pesticider kan blive meget dyre, uden at borgerne får noget for pengene, advarer L&F.

»Lad være med at påføre borgerne omkostninger i milliardklassen baseret på følelser.«

Sådan lyder et opråb fra Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, i kølvandet på indsatsplaner fra en række kommuner, der vil købe jord op eller betale landmænd for ikke at bruge plantebeskyttelsesmidler på deres jord.

For eksempel har Aarhus Kommune indsatsplaner i høring, der omfatter 1.200 landmænd og flere tusinde hektar, og det bekymrer.

Ifølge Lars Hvidtfeldt er kravene alt for vidtgående i forhold til, hvad der er nødvendigt, når man ser på problemets størrelse. Da pesticider er nødvendige for et konkurrencedygtigt landbrug, maner han til sober, saglig debat frem for følelser.

»Man kan bruge en masse penge, borgerne ikke får noget ud af, når man forskrækker dem i forhold til pesticider,« siger han.

Ikke farligt for forbrugerne

Ifølge Lea Frimann, kontorchef i Miljøstyrelsen, bliver der fundet pesticider i grundvand. Fundene er typisk midler, der ikke længere bruges af landbruget. En mindre del er midler, der stadig bruges, men som der er lavet skrappere restriktioner på end før. Flertallet af prøver er dog helt fri for pesticider. Noget tyder altså på, at indsatserne virker.

»I den seneste rapport fra GEUS kan vi se, at koncentrationen af pesticid i grundvand falder,« siger hun.

Fundene betyder ikke, at drikkevandet indeholder pesticider over grænseværdien, og selv om de gjorde, var de ikke nødvendigvis farlige for forbrugerne.

Politisk grænseværdi

»Grænseværdien er politisk fastsat, ikke toksikologisk. Du kan drikke 18.000 liter vand om dagen, hvis indholdet af glyphosat ligger på grænseværdien før du når den acceptable daglige indtagelse, som anvendes i fødevarekontrollen,« siger Lea Frimann.

»Du kan drikke 18.000 liter vand om dagen, hvis indholdet ligger på grænseværdien,« siger Lea Frimann.

Det er Miljøstyrelsen, der godkender de pesticider, som landbruget bruger. Det er med til at sikre forbrugernes sundhed.

»Vi tillader ikke noget, vi kan se udgør en risiko,« siger Lea Frimann.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der sjældent overskridelser af grænseværdier i de 2.500 prøver, de tager. Og sker det, er der sjældent sundhedsmæssige betænkeligheder, viser vurderingerne fra DTU Fødevareinstituttet.

»Vi vurderer, at landbrugets brug af pesticider ikke er farlig for forbrugerne ud fra en fødevaresikkerhedsmæssig vinkel,« siger kemiingeniør Annette Grossmann.

Det viser ifølge Lars Hvidtfeldt, at den indsats, man allerede gør, virker, så man ikke behøver at gøre mere.

Faktaboks

  • Drikkevand overskrider ikke grænseværdier for pesticider
  • Der findes kun pesticidrester i grundvand af midler, der ikke længere må bruges, eller hvis brug er strammet op i forhold til tidligere

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle