Fik bødeforlæg på 610.000 kr. – slap med at betale 8.000 kr.

Kæmpebøde truede reelt bedriften på livet, men kravet fra myndighederne holdt slet ikke.

Da mælkeproducent Jan Mortensen, Ribe, en aften så, at der var brev fra politiet i hans e-boks, tænkte han:

»Så må jeg jo have fået en fartbøde.«

Men da han åbnede beskeden lige før sengetid, kom han til at ligge søvnløs. Bødeforlægget var på 610.000 kr. for brug af ulovlig arbejdskraft.

»Jeg var helt uforstående. Jeg mente ikke, jeg havde gjort noget ulovligt. De får en god løn, og hvis jeg havde lavet en fejl, hvordan kunne det give en bøde på 610.000 kr.? Det kunne jo føre til konkurs,« siger han.

I dag kan han ånde lettet op. Politiet har reduceret bøden til 8.000 kr., som han har accepteret, bl.a. for at slippe for at skulle i retten i flere dage.

Kom som et chok

Kort inden det famøse bødeforlæg havde han været hos politiet i Tønder med sine ukrainske medarbejdere og vise medarbejdernes lønsedler, og da han kørte derfra, havde han ikke fornemmelsen af, at han havde gjort noget synderligt forkert. Derfor kom bødeforlægget som et chok, og det satte præg på helebedriften.

Bøden handlede bl.a. om, at hans ukrainske praktikanter havde haft overarbejde. Det mente Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) ikke, at de måtte. De havde opdaget det ved at tjekke, at han havde betalt mere i løn, end kontrakten sagde.

En del af bøden skyldtes dog, at en ukrainsk medhjælper, der gerne måtte have overarbejde, havde fået for lidt i overarbejdsbetaling. Han havde kun fået 180 kr. men skulle have 203 kr.

»Det var noget, vi havde aftalt, fordi de gerne ville have mere overarbejde. En ukrainer gik ned i løn, to gik op, og så undlod vi at ansætte en praktikant til. Så han tjente mere, fordi han fik mere overarbejde oven i månedslønnen på 25.000 kr.« forklarer Jan Mortensen, der ikke sparede noget ved den øvelse.

Et tredje punkt var, at en medarbejder havde arbejdet kortvarigt uden gyldig arbejdstilladelse, da den skulle forlænges. Det må man godt, mens SIRI arbejder på sagen, hvis man fortsætter på samme vilkår. Det gjorde han ikke, han fik bedre vilkår, og så var det ulovligt.

Hyrede advokat

Praktikanten var hyret gennem Travel to Farm, som hører under Landbrug & Fødevarer. De hjalp også med breve til politiet og henviste til en advokat.

»Jeg blev dog skuffet over, at L&F ikke ville tage sagen som en principsag, når jeg havde brugt deres bureau til at lave de kontrakter, politiet ikke syntes var i orden,« siger Jan Mortensen.

Han ville dog ikke uden videre acceptere bøden på 610.000 kr. Han havde bemærket, at anklageren allerede ved første møde havde nævnt noget om forlig på det halve, og mente, at så var der nok mere at hente.

»Han var flink nok, men det er, som om de tænker: Går den, så går den, ellers nøjes vi med mindre,« siger Jan Mortensen.

Han valgte så hyre advokat Janus Topp, Codex advokater, der mente, at Jan Mortensen havde en god sag.

»Jeg kunne se, at det helt klart var en urimelig behandling, Jan fik,« siger Janus Topp.

Han peger på, at der intet stod i arbejdstilladelsen til praktikanten om, at han ikke måtte have overarbejde. Politiet henviste til to linjer med småt i ansøgningen om, at praktikanter ikke må have overarbejde.

»Det er helt urimeligt. Det er jo i arbejdstilladelsen, man kigger, når man tjekker vilkårene. Det er ikke god forvaltningsskik,« siger han.

Med hensyn til medhjælperen, der »kun« fik 180 kr. i timen for overarbejde, peger Janus Topp på, at der står, at man ikke må ændre væsentligt i kontrakten. Med hensyn til medhjælperen, der ikke havde gyldig arbejdstilladelse, fordi han fik forbedrede lønforhold ved fornyelse af arbejdstilladelsen, undrer Janus Topp sig dybt. Det er dog for denne forseelse, der får dem til at acceptere bøden på 8.000 kr.

»Jeg troede, reglerne var til for at beskytte medarbejderne, og de ville jo gerne have mere i løn,« siger han.

Anklageren sendte sagen i retten, men Janus Topp kontaktede ham om forlig, og så udviklede sagen sig.

Undrende medarbejdere

Ifølge Jan Mortensen har medarbejderne, der i øvrigt fik en bøde på 1.500 kr., undret sig dybt over de mange mærkelige regler.

»De synes bare, de er blevet rigtig godt behandlet her. De kommer stadig forbi og spiser en gang imellem, og broderen til en af dem er driftsleder hos mig i dag,« siger han.

De har også spurgt Jan Mortensen, hvem der skulle have de 610.000 kr., som bøden lød på, men da de hørte, de gik i statskassen interesserede det dem ikke.

Faktaboks

Anklageren gav gradvist efter

  • Da advokat Janus Topp kom ind i sagen, kontaktede han anklageren om forlig
  • Først tilbød anklageren mundtligt en bøde på 400.000 kr., som de ikke accepterede
  • Så tilbød han forlig på 75.000 kr., som Jan Mortensen og Janus Topp heller ikke var tilfredse med
  • Da anklageren tilbød at sætte bøden ned til 8.000 kr., accepterede de bøden for ikke at bruge mere tid på sagen
  • Janus Topp var beskikket forsvarer for Jan Mortensen, og staten betaler advokatregningen - bortset fra de indledende øvelser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle